El Casteller
.cat

 

 

 

Inici

biografia

articles

art. sobre construccions humanes

personatges

altres agrupacions

publicacions

videos

massmedia

contacte

 

 

Premi periodístic
Joan Ventura Solé

creat per la Colla Joves Xiquets de Valls,
la colla liberal-republicana-progressista

 

Premi Isidre de Rabassó
 creat per la Colla Vella,
 la colla carlina

 

ciberquadern d'història

 

 Link "El Casteller.cat"

 

 

 

Premi periodístic

Colla Joves Xiquets de Valls-Joan Ventura Solé

 

 

Joan Ventura Solé (Valls,1918-1994)

 

Vallenc de soca-arrel ha estat sempre vinculat a la història de la "Colla Joves Xiquets de Valls". Els seus fills en són castellers.

Persona ficada dins del món de la cultura, ha escrit molts llibres i articles a diaris i revistes.  La seva obra és diversa, majoritàriament de temàtica vallenca. Veiem algunes obres:  Presó de Pilats: Tarragona, 1939-1941 : apunts sobre la repressió de la postguerra a les comarques tarragonines, La postguerra a Valls (1939-1940): avaluació històrica dels primers temps, El Meu diari de guerra, 1937-1939, Centenari de l’arribada del Ferrocarril, Cercavila, La Guerra Carlista dels Set Anys, Manuel G. Alba, Monografies vallenques, La Parroquial església de Sant Joan, Els primers temps del futbol a Valls, Robert Gerhard Ottenwaelder, etc.

També ha estat regidor de l’Ajuntament de Valls, diputat per Tarragona a la llista de CiU al Parlament de Catalunya, president de la Diputació de Tarragona (24-09-1982 al 07.06.1983).

El 1988 va passar a ser el director de la revista Foc Nou que edita "l’entitat Colla Joves Xiquets de Valls"i va crear l'arxiu documental de l'agrupació castellera.

L'any següent a la seva mor (1994) la "Colla Joves Xiquets de Valls" va establir un premi periodístic de temàtica castellera en homenatge a la seva persona, un home que ho havia donat tot per aquest col·lectiu casteller.

Un gest de bona voluntat de la seva família seria el fet de donar el conjunt del fons personal i la biblioteca de temàtica local, que amb molta cura la família havia conservat a l’Arxiu Municipal de Valls. Per aquest fet, el mes de  maig del 2008, l’Institut d’Estudis Vallencs els hi lliurava el 8è Premi a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural.

El 13 de maig de 1995, la "Colla Joves Xiquets de Valls" presentava públicament el premi periodístic creat en memòria de Joan Ventura Solé.. L'acte de presentació va ser durant la Nit de Premis de Valls que se celebrava dins el mes de maig i és anual. El periodista Agustí Forné responsable de les retransmissions castelleres a TV3-Canal 33 va ser qui el va presentar.

El premi "Colla Joves Xiquets de Valls-Joan Ventura Solé" seria dotat amb 200.000 ptes. (1.500 euros) i seria lliurat per primera vegada dins la Nit de Premis de l'any 1996.

L'objectiu del premi té dues vessants: primera, recordar la trajectòria de Joan Ventura Solé a la ciutat de Valls i en el si de la "Colla Joves Xiquets de Valls", amb la qual va col·laborar intensament durant la seva vida i segona, potenciar el fet casteller amb la seva difusió a través dels mitjans de comunicació.

Les Bases del Premi periodístic actual són les següents:

1.-El premi Colla Joves Xiquets de Valls-JOAN VENTURA SOLÉ és dedicat al fet casteller i, específicament, a reconèixer, premiar i estimular la realització i difusió de treballs amb mèrit qualificat.

2.-La dotació d'aquest premi és de 1.500 euros.

3.-La periodicitat del premi és anual. Hi podran concòrrer els treballs divulgats durant la temporada castellera.

4.-El jurat estarà constituït per professionals de prestigi reconegut dins el camp del periodisme i el món casteller, la presidència del qual recaurà en el president de la "Colla Joves Xiquets de Valls".

5.-El jurat revisarà tots els treballs que conegui, divulgats per mitjans de comunicació. Aquest premi té caràcter nacional.

6.-Per a millorar la informació del jurat tothom pot enviar anònimament còpies de textos difosos a: "Colla Joves Xiquets de Valls". Apartat de Correus, 96. 43800-VALLS.

7.-El jurat, en analitzar els treballs, tindrà en compte l'especialització periodística, la capacitat divulgadora i el nivell de qualitat de cada obra o conjunt d'obres que es valoraran, de cada autor. El veredicte es farà públic als mitjans de difusió durant el mes de maig de 2000.

8.-El premi establert no podrà ser declarat desert i el jurat, d'acord amb les publicaciones presentades, podrà proposar la concessió d'accessits.

9.-El premi es lliurarà en el transcurs de la Nit de Premis de Valls, la data del qual es donarà a conèixer oportunament.

10.-La participació en aquesta convocatòria implica l'acceptació de les bases i les altres resolucions no previstes que el jurat determini.

11.-Els treballs podran ser publicats a la revista Foc-Nou portaveu de la "Colla Joves xiquets de Valls".

 

-------------------------------------------

 

Insertem, a tall d'exemple, una convocatòria, en aquest cas, el 5è premi de l'any 1999:

Fotografies Arxiu "Colla Joves Xiquets de Valls".

maig 2009jcf