El Casteller
.cat

 

 

Inici

biografia

articles

art. sobre construccions humanes

personatges

altres agrupacions

publicacions

videos

massmedia

contacte

 

 

premi periodístic
Joan Ventura Solé

 

ciberquadern d'història

 

 

 

Link "el casteller.cat"

 

 

 

 

 

Fotografia: PToda Press 2023

 

 

 

Qui és i per què escriu

Joan Climent Ferré és nascut a Valls (Catalunya ) un dia del mes de setembre de 1950.

Historiador del fet casteller que recopila dades del passat, les estudia i les transmet. Va començar a investigar la història de la castellística humana vinculada als afers politicosocials de cada època. Fruit de la recompilació de documentació, buidatge d'arxius, etc. Ha realitzat una sèrie d'articles publicats a Valls, Vilafranca, el Pla de Sta. Maria. El primer d'ells, el 1998. Ha dut a terme diverses conferències i ha participat al Canal Blau, de Vilanova; a la ràdio Ona Valls; ràdio Ona la Torre, de Torredembarra; a la ràdio Gràcia, de Barcelona; al programa "Rutes Misterioses", de la productora Bàrbara Granados per a la Xarxa de Televisions Locals; a "Va passar aquí", de Betevé.

Membre de la primera Junta del Museu Casteller de Catalunya el 1978. El 2004 guanya un accèssit pel treball sobre Josep Antoni  Baldrich i Palau, milicià liberal del segle XIX convocat pel XVI Premi Rodón-Giró d'Història comarcal de Valls.

El seu primer llibre, Gabriel Baldrich i Palau (1814-1885). Vida i fets d'un liberal polifacètic, el publica el 2010 i el segon, Els primers castellers (1813-1851), Josep Batet, àlies, Casteller i la Colla de Menestrals de Valls, el 2013.

El 2010 portava a terme la creació de la pàgina Web que tenen a les mans on hi aniria insertant alguns articles que havia escrit i i altres publicats fruit de les ganes de divulgar cultura i coneixament. També escriu al facebook al seu espai titulat, també, El Casteller.cat, conectat a aquest web del mateix nom.

Per què va decidir escriure?

Perquè sempre li havia agradat fer-ho encara que no fos la seva feina habitual. Es va guanyar la vida en una entitat financera. A més, escriu en català perquè és el seu idioma i perquè li dona la gana. Va decidir escriure esperonat per molts companys, amics i familiars. Sabien que tenia material arreplegat i que calia donar-li una sortida. Doncs, no va ser fins l’any 1998 quan publicaria el primer treball de temàtica castellera “La identitat dels primers Caps de Colla”. Un article que amb tantes ganes d’aportar documentació inèdita es passaria amb dades i més dades. Aquest va ser publicat als setmanaris vallencs. Des d'aleshores, ha anat publicant en diversos mitjans de comunicació.

Ara, acaba de finalitzar l'esborrany del tercer llibre. No té un títol definit però n'hi ha un de clar. Manca que a l'editor li agradi. S'espera que sigui publicat l'any 2023.

Mentrestant, ha cursat Filosofia a la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona-Universitat de l'Experiència i Història, Societat i Territori a la Facultat de Geografia i Història de la mateix Universitat de l'Experiència.

Adjunta unes paraules que va localitzar a la premsa del 1934 i que tenen la seva importància:

«Llegir, meditar, escriure... noble ideal el de divulgar, esperit ruï el qui només escriu per censurar, despreciar, desacreditar...» Anònim 1934

 

 

 

 

P.S.

Una nota desagradable:

Degut al mal us de la Web ens hem vist obligats a no publicar les fonts documentals dels articles publicats per no ser citades quan alguna persona extreu informació. L'ìnteressat/interessada que les necessiti té dues opcions: Primer, que citi el web: www.elcasteller.cat, com a mal menor i, segon, que les demani per e-mail a jcf@elcasteller.cat que se li facilitarà les ressenyes necessaries.