El Casteller
.cat

 

 

 

 

Inici

biografia

articles

art. sobre construccions humanes

personatges

altres agrupacions

publicacions

videos

massmedia

Josep Batet Llobera (a) Casteller

contacte

 

Premi periodístic
Joan Ventura Solé

creat per la Colla Joves Xiquets de Valls,
la colla liberal-republicana-progressista

 

Premi Isidre de Rabassó
 creat per la Colla Vella,
 la colla carlina

 

ciberquadern d'història

 

 


Link "el casteller.cat"

 

Toc de Castells,
Grallers Els Romeas del Vendrell,
anys 30 del segle XX,
l'enregistrament més antic
en disc de pedra?

 

 

 

Parlem de les fotografies del 3de8 de La Muxerra que va fer per Santa Úrsula del 1951?

 

«El impresionante -tres de vuit- de La Muxerra cuyo castillo no habian intentado ni hecho desde 1934 y 1935»

D'aquesta manera subtitulava la premsa la proesa de la Colla el 1951.

91934, Torredembarra 3de8c (Col·lecció Lluís Solsona) 4

1935, Torredembarra 3de8c (Col·lecció Lluís Solsona)

Els componenets de la Colla Nova dels Xiquets de Valls que van realitzar la gesta:

Segons:         Ramon Fontanilles Serra,  Alfons Magrané (a) Xato de Reus  i Ciril de Bigorra
Terços:           Jaume Pairot, Joan Monne (a) Mora i Anton Domingo Baldrich (a) Fuguet          
Quarts:           Ramón Solé Clariana (a) Escolanet, Josep Isern (a) Muntanyès petit  i Salvador Isern (a) Muntanyès gran      
Quints:           Salvador Rius, Daniel Fàbregas i Pere Fabra (a) Llorençó    
Dosos:           Ramon Figueras (a) Les Mules  i Manuel Odina  (a) Pigadet                           
Aixecador:    Agustí Vallverdú (a) El xic del correu
Anxaneta:     Pepito Fabra (a) Llorençó

Cap de Colla: Ramon Barrufet Fàbregas (a) Blanco

Efectivament, eren les millors proeses del segle XX fins aquell moment juntament amb el Pilar de 6 carregat el 1934 a Vilafranca.

És important copsar com, en aquest cas, el setmanari Juventud, ratificava la continuïtat de la Colla Nova dels Xiquets de Valls amb el nou nom de Colla La Muxerra (Joves Xiquets de Valls) després de la guerra de Franco (1936-1939) a través del 3de8 com un fet natural.

El primer tres de vuit carregat del segle XX va ser fet a Torredembarra, durant la Festa Major de Santa Rosalia, el 1934. El 1935 el van tornar a carregar en el mateix indret. El 1936 no hi hagué oportunitat de tornar-lo a intentar, havia començat la guerra civil. Els dos tresos de vuit van ser dirigits pel cap de colla Ramon Barrufet Fàbregas (a) Blanco. Per què a Torredembarra i no a un altre lloc? En parlarem en un altre moment.

Després que els Nens del Vendrell xafessin els talons a la Colla La Muxerra amb el domini del 4de8, resulta que per la Fira de Santa Teresa, van ser els primers del segle XX en descarregar aquest, fins ara, mític 3de8. Tant és així, que la Colla La Muxerra, més preparada que la Vella-Rabassó, va voler intentar el mateix castell uns dies després, per la Fira de Santa Úrsula, dies 21 i 22 d'octubre.

sNens del Vendrell: 3de8,1rdel segle XX

 

Resulta que dissabte 20 i diumenge 21 va ploure, va fer mal temps. Aquest fet impedí que vinguessin més forasters. En qualsevol cas, diumenge dia 21 un dia núvol, lleig i fred, (la gent anava amb abric, veure fotografia), es van poder alçar castells a la "plaza de España", plaça del Blat. La Colla actuava a la part dreta de la façana de l'Ajuntament tocant al carrer de la Cort, el lloc de l'altra colla.

Foto N.4oto N.4

3de8 carregat sense fer l'aleta de la Colla La Muxerra. Col·lecció Joan Vallés Figueras

La Muxerra (Joves Xiquets de Valls), amb ganes de fer feina, es va presentar a la plaça per intentar el 3de8. Era tanta la moral que, fins i tot, s'havia parlat de que si es descarregava el 3de8 s'intentaria el "cinc de vuit". Arrenca el castell, l'anxaneta Llorenç Invernón (a) Nico, passa per damunt de l'aixecador i corona el castell sense fer l'aleta. Tot seguit es desploma l'estructura. En aquells moments havia estat un èxit agradolç, doncs primer no havia fet l'aleta i segon no s'havia descarregat com era el propòsit.

L'endemà, dilluns, 22:

Dilluns, 22, 3de8c. Foto Josep M Ciutat

 

Dilluns, 22, 3de8c. Foto Gurí (Col·lecció Rosa Domingo Verniol, filla d'Anton Domingo Baldrich (a) Fuguet)....................................................................................

L'endemà, dilluns 22, va lluir un sol esplèndit i la plaça del Blat tornava estar plena de gom a gom. Es va tornar a intentar el castell per tal descarregar-lo perquè el castell hi era. Ferm com un roure el 3de8 va pujar fins arribar al cap damunt de tot. L'anxaneta, en Nico, abans d'encavalcar-se damunt l'aixecador, fa l'aleta (foto esquerra)  i traspassa, el castell està carregat. Sembla que en la foto de la dreta es podria donar el cas que hagués estat trucada. O en Nico va fer dues aletes?. En qualsevol cas, l'anxaneta ja feia estona que havia baixat del castell mentre que l'aixecador s'havia quedat a dalt, les forces dels castellers van minvar i el castell va fer llenya. (Lluís Lirón)

Un castell impressionant què en cap moment es va desdibuixar.

Amb els dos tresos de vuit carregats aquests dos dies, la colla La Muxerra ja n'acumulava quatre. Quedava, però, l'assignatura pendent, descarregar-lo.

Els protagonistes varen ser:
Baixos: Josep Maria (a) Guixaret, Joan Pujol i Àngel Iglesias
Segons: Ramon Pallarès (a) Titànic, Joan Monné (a) Mora i Eduard Vallès.
Terços: Joan Coll (a) Collet, Anton Domingo (a) Fuguet, Llorenç Fabra (a) Llorençó.
Quarts: Josep Isern (a) Muntanyès petit,  Salvador Rius i Jordi Fabra (a) Llorençó.
Quints: Isaac Rubio, Alfons Sànchez i Diego Invernon
Dosos: Lluís Lirón i Francesc Valverde (a) Paquito
Aixecador: Rafael Porcel (a) Conejo
Anxaneta: Llorenç Invernon (a) Nico
Cap de Colla: Anton Domingo Baldrich (a) Fuguet

Des de l'Arboç: «A la Fira de Sta. Úrsula, de Valls, la Colla de Xiquets “La Muxerra”, aixecà en forma magnífica el difícil castell “ tres de vuit” en el qual hi parava de “segons” el nostre amic i subscriptor Eduard Vallès».

Exposat el recorregut del 3de8 fins el 1951, resulta que en el llibre "Els Xiquets de Valls durant el primer franquisme 1939-1960", pàg. 363, per Alexandre Cervelló Salvadó hi ha inclosa la fotografia que adjuntem més amunt (N.4) corresponent al diumenge 21, on hi consta que és el 3de8 de la Colla Vella que va carregar per Santa Úrsula del 1957.

Després d'haver estat estudiada detingudament s'ha observat que és la Colla La Muxerra com hem documentat més amunt per diverses raons:

1a. Que el dia 27 d'octubre de 1957, per Santa Úrsula, va fer un temps esplèndid, és a dir, sol. La fotografia que tenen a dalt (N.4) es pot observar que el cel no és esplendorós. Està núvol. No hi ha l'ombra del sol enganxada als edificis com si que es veu a la resta de fotografies.
2a. El color de la camisa és fosc que significa vermell, si fos gris podríem interpretar rosada.
3a. En les tres fotografies, els quints, un porta calcilles, l'altre va sense, i el tercer pantalons llargs.
4a. En els dosos, un dos d'esquena a la plaça porta els pantalons arromangats sota el genoll i la seva postura és idèntica en les tres fotografies.
Ni ha més, si s'observa, però, per últim i la prova més evident: On és l'Àngel Batet Riello pujant al terç d'esquena a la plaça o a l'esquerra de la rengla amb la seva calça lligada sota el genoll? En el 3de8 del 1954, si que és veu perfectament en aquesta posició. On és en aquesta fotografia? Algú el veu? Algú podria dir que aquell dia no va pujar. Un castell d'aquesta importància l'Àngel Batet no faria mans i mànegues per poder-hi pujar?

Bé, el fet d'adjudicar-se una fotografia d'una altra colla i publicar-la en un llibre a tota plana, ben grossa, baix el nom de Colla Vella, el mal ja està fet, podríem dir que no és  gens ètic, potser és una usurpació amb totes les de la llei.

Entendríem un error de confondre un castell d'una colla per una altra però en el cas del llibre mencionat, no és cap error és una premeditació, perquè fotografies del 3de8 de l'any 1957 no se n'han trobat cap fins el moment i per tant es va suplantar.

Per què en el llibre d'Agustí Pena Martínez publicat el 1999 titulat "Colla Vella dels Xiquets de Valls 1947-1980", pàg 53, hi consta la mateixa fotografia i en el llibre nou del 2015 hi torna a estar inclosa?  Ara, com es pot reparar aquest greu error? Perquè aquesta fotografia ja està publicada, no una sola vegada sinó dues amb el nom de Colla Vella!, i un llibre, no és un article o una revista que es pot rectificar ràpidament, és per sempre si no es fa una segona edició.

Si s'ha d'assentar precedents, s'haurà d'aplicar el mateix criteri per a tot, davant del dubte, la fotografia s'aplicarà a la colla que més li convingui.

 

P.S. En un article publicat al web.el casteller.cat sobre "Mallorca 1935" vàrem incloure una fotografia del port de Barcelona amb un castell a dalt del vaixell que no era de la Colla Nova. En el seu moment no ens vàrem adonar de l'error, però més tard, va ser retirada i ens vàrem disculpar.

 

Font documental:

Qui necessiti les fonts documentals pot demanar-les a

jclif@elcasteller.cat

17 de febrer de 2016jcf