El Casteller
.cat

 

 

 

 

Inici

biografia

articles

art. sobre construccions humanes

personatges

altres agrupacions

publicacions

videos

massmedia

Josep Batet Llobera (a) Casteller

contacte

 

Premi periodístic
Joan Ventura Solé

creat per la Colla Joves Xiquets de Valls,
la colla liberal-republicana-progressista

 

Premi Isidre de Rabassó
 creat per la Colla Vella,
 la colla carlina

 

ciberquadern d'història

 

 


Link "el casteller.cat"

 

 

 

 

 

Els Castellers of London

 

Els Castellers of London van néixer el 2015 i van fer la seva primera actuació al Youth Fest, Tottinham. Aquest esdeveniment del 18 de juliol de 2015 va servir per fer un assaig de cara el diumenge 26 de juliol, on els Castellers farien l’estrena oficial de la camisa de color vermell a la Festa Major de Catalans UK.  Els colors van ser els mateixos de la Colla Joves Xiquets de Valls fruit de la vinculació de diversos castellers anglesos que anaven a Valls a col·laborar amb la Colla. El cap visible era l’Stephen Cuss Anderson, un dels fundadors dels Castellers of London: Aquest maig (2022) farà 20 anys que vaig a Valls per unir-me a la pinya de la Colla Joves Xiquets de Valls, explica a El Nacional.cat, Laura Cercós, el 23 d’abril.

L’escut és pràcticament una rèplica del de la colla vallenca:

 

 

La Colla va ser apadrinada per tres agrupacions: La Colla Joves Xiquets de Valls, la Colla Jove dels Xiquets de Tarragona i els Castellers de Sant Cugat.

 

 

«Nosaltres seguim creixent i ara tenim colles que es van apadrinar. Tots junts arribarem més amunt. Gràcies».

 

La primera actuació va ser el 5 de setembre de 2015 durant la celebració de la Diada Nacional de Catalunya a Kennington Park, de Lambeth amb el Pde4.

La primera gran actuació va ser al mercat de Borough. A prop del London Bridge. «Només vam fer torres de 5 i el Pde4, però va ser un dia especial. Tots vam sentir que era una actuació decent, continua Sthephen Cuss, a l’entrevista de Laura Cercós. Des d’aleshores, la colla ha anat creixent i ja porta de vida set anys».

Els caps de colla han estat:

2015 i 2016: Jan Creixell
2017: Stephen Cuss Anderson
2018: Joan Kepa Longarte
2019: Claudia Labrador i Hasier Rodriguez.

Stephen Cuss Anderson i Joan Climent Ferré ...................(oct.2016)...............Amb els amics anglesos

 

Una de les estades a Valls a l’estatge social de la Colla Joves Xiquets de Valls abans d’anar a la plaça del Blat de Valls per actuar a la Diada de Santa Úrsula 2016. El Cuss i als seus amics anglesos amb l’autor d’aquest article.

Abans que els Castellers of London es fundessin la Colla Joves Xiquets de Valls va col·laborar amb la campanya d’Omnium Cultural “Catalans want to vote”. Va ser a Londres els dies 6, 7 i 8 de juny de 2014.

Junt amb la Colla van donar suport, entre altres, el grup de castellers londinencs que seran la baula de la fundació dels Castellers of London.

Adjuntem la crònica de la diada:

 

The Guardian

Diari ARA, 2014

La Colla Joves Xiquets de Valls va viatjar fins a Londres els dies 6, 7 i 8 de juny per dir al món ben alt i ben clar que els catalans volem decidir el nostre futur.

Aquesta sortida, emmarcada en la campanya d’Omnium “Catalans Want to Vote”, va servir també per a donar a conèixer els castells a la capital britànica i retrobar-nos amb els nostres companys de la Colla Joves Regne Unit, que aquest cop jugaven a casa.

Els castellers de la colla van poder gaudir de múltiples visites i circuits turístics pels indrets de la ciutat, de la germanor de la nostra colla, la festa i el bon rotllo que ens caracteritza i també l’orgull de representar els castells, una ciutat i un país a una de les ciutats més importants del món.

Cal agrair tot el suport que vam rebre d’Omnium Cultural, de l’Assemblea Nacional Catalana de Londres, de Catalans UK, del grup de castellers londinencs, la germanor amb els companys bascos amb la seva via basca i, sobretot, a tots els catalans i catalanes que ens van donar el suport i escalfor durant el viatge i a la plaça, al More London Riverside, just a tocar del Tàmesi i el Tower Bridge.

Allà va ser on el diumenge 8 de juny vam alçar els nostres castells enmig d’una gran expectació tant a Londres com al nostre país.  Amb orgull, i també la pressió que significava la fita històrica que estàvem fent, vam descarregar el cinc de set, carregar el tres de vuit i descarregar també el quatre de set amb el pilar i un pilar de cinc. El quatre de vuit va quedar en intent desmuntat.

Tècnicament no va ser la millor diada, però el sentiment i ressò van ser espectaculars.  La Colla Joves i el seu clam de democràcia no només van ser portada als diaris del nostre país, sinó també van ocupar les pàgines centrals a diaris tant prestigiosos com el The Independent, amb pòster a doble pàgina, i The Guardian.

Vam fer història, i la vam fer gràcies a tota la gent de la colla i a tot un país que ens feia pinya. Moltes gràcies!


                                                                                  Colla Joves Xiquets de Valls

5 de 6 Castellers of London

Per més informació sobre els Castellers of London:


https://castellersoflondon.org.uk/

novembre 2022jcf