El Casteller
.cat

 

 

 

 

Inici

biografia

articles

art. sobre construccions humanes

personatges

altres agrupacions

publicacions

videos

massmedia

Josep Batet Llobera (a) Casteller

contacte

 

Premi periodístic
Joan Ventura Solé

creat per la Colla Joves Xiquets de Valls,
la colla liberal-republicana-progressista

 

Premi Isidre de Rabassó
 creat per la Colla Vella,
 la colla carlina

 

ciberquadern d'història

 

 


Link "el casteller.cat"

 

 

 

 

 

 

 

El 3 pilars de 10 pisos

amb folre i manilles

 

La Colla Joves Xiquets de Valls no ha provat mai el castell de 3de10 amb folre i manilles mentre els Castellers de Vilafranca, la Colla Vella i els Minyons de Terrassa ja en portaven alguns a la seves esquenes. La Colla Joves no volia quedar-se enrera i el 2015 va intentar-lo per primera vegada a la plaça del Blat de Valls per la Fira de Santa Úrsula.

L'objectiu de la diada era el 3de10, el castell molt solvent va tirar amunt fins col·locar l'aixecador mentre l'anxaneta estava a les espatlles dels dosos. En aquest moment i a dues passes de traspassar l'anxaneta l'estructura va cedir. Les sensacions van ser molt bones per haver estat el seu primer intent. Va demostrar la seva preparació per haver-lo portat a plaça, però en el moment clau del castell...

Arxiu CJXV,, youtube

El Camp Difusió, youtube

Tarragona Digital, youtube

Convençuts que el podien coronar el van intentar per segona vegada, però ja no va ser el mateix. Veiem les imatges:

El Camp Difusió, youtube

L'any 2016, any de Concurs, la Colla Joves Xiquets de Valls ja anava preparada per intentar-lo a la Tàrraco Arena. Això passava el primer diumenge d'octubre. Es va provar una vegada i tampoca va reexir. Es va trencar el castell. Veiem les imatges:

TV3

Pocs dies després, per la Fira de Santa Úrsula, el 3de10fm començava a agafar forma, els castellers anaven pujant i s'arribà a col·locar l'aixecador, mentre l'anxaneta està fent la seva feina el castell es va trencar per dalt. Una vertadera llàstima.

Ara tocarà esperar una altra diada per aconseguir el 3 de 10 amb folre i manilles. Des d'aleshores la Colla no l'ha portat més a plaça.

Diada de Santa Úrsula 2023

Tac12

Tac12

dos intents fallits

 

 

Ja vàrem dit en altres artícles que el tema folres i manilles s'hauria de revisar. Quants castellers han de puja al folre i a les manilles en funció de l'estructura del castell? I els puntals? els puntals mai poden ser una manilles més petites. Els «Puntals» són un grup reduït de castellers que aguanten l'estructura per fora sense lligar el casteller que té al seu davant ni tocar el seu pis per res, perquè les seves mans han d'aguantar les cames del casteller del pis superior a ell.

 

novembre2023jcf