El Casteller
.cat

 

 

 

Inici

articles

 

 

Premi periodístic
Joan Ventura Solé

creat per la Colla Joves Xiquets de Valls,
la colla liberal-republicana-progressista

 

Premi Isidre de Rabassó
 creat per la Colla Vella,
 la colla carlina

 

ciberquadern d'història

 

 

Què són els castells humans?

 

foto Alba Francesc

 

Els castells humans són construccions de diverses estructures de gent amb la finalitat de fer-les les més altes possibles. Nascuts del poble, es desenvolupen entre el poble i apleguen gent de totes les edats. Són l’evolució de danses primitives de forma piramidal de tradició gimnàstica o acrobàtica efectuades ja a Egipte 3000 anys abans de Crist.

Els antics egipcis a través dels relleus i pintures en els murals de les mastabes i piràmides mostren que ja practicaven l’esport 3.000 anys abans de Crist. “Old stone cuttings show that the ancient egyptians enjoyed building human pyramids,  and performing acrobatic activities, around 3.000” (History of Gimnastics,  by Rahmond D Mereniuk, in Web Flyka Gimnastics club), és a dir,  “els vells talls a la pedra mostren que els antics egipcis gaudien construint piràmides humanes i realitzant activitats  acrobàtiques.

«La acrobacia, una vieja forma que consiste en varios ejercicios tales como saltos, balanceado, los bak-bends y las pirámides. El deporte fue practicado en Egipto, Grecia y Roma antiguos». (Enciclopèdia d'Ucraïna, http://www.encyclopediaofukraine.com/)

L’acrobàcia abans d’esdevenir esport provenia de la dansa. Els seus elements espectaculars van ser exclosos d’ella, a més de diverses i variades habilitats tècniques físiques immòbils que no van arribar a figurar dins l’ambient de la dansa. Als ballarins se’ls exigia estar en forma. El control del seu cos i la facilitat de moviments en els quadres no podien ser explicats sense la instrucció d’un tècnic. (“Sport und Spigel im Alten Ägypten” by Wolfgang Decker, pàg. 150-153, ed. 1987 per C. H. Beck, München)

a b c

(a i c) fragment d'un gravat, del segle XVII, amb la representació de les Forecer d'Hèrcules. Es pot observar la representació d'un coixí o matalàs, al qual saltaven alguns dels seus executants. Extret del llibre Món Casteller, Vol I. Rafael Dalmau Editors 1980 Dirigit per Pere Català Roca.

(b) Les Forcers d'Hèrcules. Item Món Casteller.

 

L'origen més proper dels castells humans és el Ball de Valencians i  els castells o sostres de gent.

Ball de valencians ...............................castell o sostres de gent............................castell o sostres de gent........................................castell o sostres de gent

..................castells o sostres de gent.....................castells o sostres de gent (els govindes)

El vallenc Josep Batet Llobera (àlies) casteller, l'única persona coneguda amb aquest renom en tot el segle XIX, el 1813, fundaria el seu grup propi de castellers on serien coneguts com el Partit de Menestrals (actual Colla Joves Xiquets de Valls) marxant del Ball de Valencians vallenc-alcoverenc existent el 1801. Les seves idees liberals i obertes l'haurien portat a revolucionar totes aquelles estructures que feient altres grups existents a Catalunya. Ell, les volia fer amb menys gent i més altes amb el risc que això comportava i la poca estabilitat de les mateixes...Aquestes noves estructures serien construïdes amb pilars de persones en línia perpendicular pel mateix nombre de castellers per cada pis, en lloc de sostres de gent d'un nombre diferent de persones per cada pis i sense els pilars de persones. D'aquí vindria la "fama dels castells de Valls"que ha perdurat i perdura fins els nostres dies.

 

4 pilars de set pisos............................................el tres pilars de vuit pisos...........el dos pilars de set pisos pel mateix nombre de catellers per cada pis.

 

Des de la mirada artística, direm que, els castells humans són art efímer.

 

el maig 2009jcf

modificat el març 2011