El Casteller
.cat

 

 

 

Inici

articles

 

 

Premi periodístic
Joan Ventura Solé

creat per la Colla Joves Xiquets de Valls,
la colla liberal-republicana-progressista

 

Premi Isidre de Rabassó
 creat per la Colla Vella,
 la colla carlina

 

ciberquadern d'estudi

 

 

Link "el casteller.cat"

Publicat a la Revista Foc Nou, juliol 1998

 

 

GALERIA DE CAPS DE COLLA

I PRESIDENTS DE L'ENTITAT

 


El dissabte 13 de juny de 1998 va ser inaugurada la “Galeria de Caps de Colla i Presidents de lEntitat”, pel Conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya l'Honorable Joan Maria Pujals i Vallvè. A més l’acompanyava l’Alcalde de Valls, Sr. Jordi Castells i altres personalitats.

L’arribada del Conseller va ser a les 7 de la tarda al local social de la Colla. Fou rebut pel  President i Cap de Colla, en Jacint Fontanillas i en Francesc Fabra (àlies) “Quico”, respectivament. Tot seguit es pujà al segon pis, on està instal·lada la Galeria. Allí es descobrí una placa en què hi figura dita inauguració oficial. Mentrestant  l’Escola de Grallers de la Colla Joves Xiquets de Valls tocaven el “toc del castell”. Acte seguit el Conseller va escoltar les explicacions fetes pel qui subscriu en què en tot moment es va mostrar molt interessat sobre aquells personatges que, en el seu temps, foren els primers Caps de Colla coneguts. Aquests van des dels inicis dels Castells fins a l’actualitat. El Primer Cap de Colla conegut data del 1813.. Més tard, es continuaria presentant tots els Presidents que ha tingut la Colla castellera des de què és va transformar en Entitat.


A continuació, es van dirigir cap a la Sala d’assaig on es realitzaria l’entrega d’una placa commemorativa de l’acte. Aquesta placa seria entregada per l’Honorable Sr. Joan Maria Pujals als caps de colla i descendents com a reconeixement a la tasca realitzada en el seu moment.

El Sr. Joan Maria Pujals pronunciaria unes paraules que transcrivim tot seguit:

«A les darreries del segle XX, el fet casteller està aconseguint a Catalunya una dimensió veritablement nacional que el converteix en una de les manifestacions de la nostra cultura popular i tradicional més emblemàtiques. A força poblacions que no havien estat, tradicionalment, places castelleres, els castells esdevenen, sobretot per a les noves generacions, un símbol potent i dinàmic de pertinença al país. En definitiva, un nou instrument de cohesió social, que prové d'una antiga tradició.

Les comarques de la Catalunya Nova poden ostentar, amb un orgull de tot legítim la glòria germinal d'aquesta autèntica edat d'or que viu avui el món casteller. I és que els castells són una de les projeccions indiscutibles del Camp de Tarragona i d'aquesta gran plaça castellera que és la ciutat de Valls. La capital de l'Alt Camp, la mítica Vilaniu descrita en l'obra del gran novel·lista vallenc que va ser Narcís Oller, té en els castells un gran referent simbòlic. Perquè Valls i tota la comarca evoquen prou bé la força, l'equilibri, el valor i el seny del lema casteller, tal com saben prou bé tots els que coneixen el seu passat i preparen, tenaçment, el seu futur.

Per això, el símbol que són els castells esdevé avui, més que mai, una força puixant. La vostra colla, la dels Joves Xiquerts de Valls, és descendent directa de la Colla dels Menestrals, nascuda cap el 1805. Passat, present i futur es donen la mà en una tradició que ben aviat arribarà als dos segles. Per això, la Generalitat de Catalunya, en concedir a la vostra colla la Creu de Sant Jordi l'any 1993, us honorava a vosaltres i honorava Valls, però honorava, també, l'esperit casteller de pujar sempre amunt, o sigui, d'anar endavant. Que no és altra cosa que l'esperit català, perquè en els castells també trobem interpretat el sentit profund de la nostra continuïtat com a poble.

Però les coses continuen, es mantenen i s'expandeixen per un seguit d'il·lusions i afanys, per un conjunt d'energies ben canalitzades. Darrer de tot això -o al capdavant, si voleu- hi ha sempre no uns noms concrets,, tot i que és molt important, com als castells, que molta gent faci pinya. En els cas de la Colla Joves Xiquets de Valls hi ha un seguit de caps de colla i de presidents que han influït en la bona marxa de l'entitat i han estat decisius a l'hora d'impulsar-ne la renovació a cada etapa històrica. És un gran encert, doncs, que els homenatgem des d'ara com es mereixen amb la inauguració d'aquesta galeria. Perquè ells encarnen d'una manera sólida l'esperit de fidelitat a la terra, però també la voluntat decidida de mirar amunt i d'anar més enllà.

Aquest homenatge d'avui, doncs, és l'homenatge a uns homes i a una terra, però és tambè un homenatge que ens fem a nosaltres mateixos. I és que sempre hi ha hagut, i hi haurà, els qui són cridats a ser dirigents, però tots som cridats, si més no, a fer pinya. A fer-la per la força dels nostres ideals, per l'equilibri de les nostres propostes, pel valor dels nostres actes i per seny de la nostra conducta. Com a conseller de Cultura de la Generalitat m'és molt grat de felicitar els caps de colla i presidents de la Colla Joves Xiquets de Valls, als quals lliurarem, tot seguit, les plaques commemoratives corresponents. I felicitar, també, els directius, membres i amics de la colla pel gran caliu que té aquest acte d'avui, però sobretot per la força més puixant que mai i que té el món casteller de Valls i d'arreu de Catalunya a les portes del segle XXI. Que per molts anys sapiguem pujar amunt reconzant-nos sempre en les arrels que ens vivifiquen».

Tot seguit, es portava a terme l'homanatge..Naturalment, els caps de colla no hi eren tots per recollir-la. Els descendents més antics que vàrem localitzar en aquells moments, eren dels Caps de Colla de finals del segle XIX fins el 1955. Són: JOAN AUBAREDA RODON (àlies) Joan del Querido,  ANTON FABREGAS MIALET (a) Anton de l’Escolà,  Ramon ANTON FABREGAS GALLOFRE (a) Anton de l’Escolà fill, RAMON BARRUFET i FABREGAS (a) el Blanco, RAMON FONTANILLAS i SERRA (a) Ramon de Fontanillas, ANTON DOMINGO i BALDRICH (a) Fuguet i LLORENÇ FABRA i ESPAÑOL (a) Llorencó.

A partir dels mencionats dirigents recolliren les plaques els propis Caps de colla; L’ISSAC RUBIO  i RUIZ, JORDI CRUSELLS i PORTA, JULIÀ BASCUÑANA I QUIROS (a) Bascu, ANDREU MONTSERRAT i GUASCH, SALVADOR RAMON i ANGLADA (a) Salvadoret, FREDERIC GORMAZ i GRIMALDOS (a) Fede, FRANCESC SANCHEZ i CATALÀ (a) Sisco i FRANCESC FABRA i JURADO (a) Quico.

Presidien la taula: JOAN MARIA PUJALS, Conselller de Cultura de la Generalitat de Catalunya,  Jordi Castells, alcalde de Valls, el President de l’Entitat, Jacint Fontanilles, el cap de colla Francesc Fabra  i el qui subscriu.

A continuació es faria entrega als Presidents de l’Entitat que ho havien estat anteriorment: Jacint Fontanilles i Subielos, Ramon Benedicto i Pi, Joan Guasch i Calbet, Joan Ma Benet i Jové i Josep Ma Estil·les i Clofent.

Aquest acte fou molt emotiu. El podríem considerar històric el fet de poder reunir en una sala a tots els Caps de Colla vius i quasi tots els seus descendents. A més d’un se’ls hi escapà alguna llagrimeta. Fou fantàstic.

Acabada aquesta part, la Coral  Cor AUDITE, de Valls, va obsequiar a tota la sala, plena de gom a gom,  un petit concert que finalitzaria amb “l’Himne de la Colla” i, del qual, van fer un bis.

Tot seguit i per acabar, al Pati d’assaig, s’oferí una petita actuació castellera.

Aquesta Galeria era una de les assignatures pendents que tenia l’Entitat per solucionar, doncs tots els que hi figuren i els seus castellers formem el principal patrimoni de la Colla JOVES XIQUETS DE VALLS. Els avis estarien orgullosos de veure que, avui, els seus descendents han perpetuat per sempre la seva tasca.

La premsa vallenca es manifestava de la següent manera:

 

El setmanari El Pati

La primera fotografia a dalt a l'esquerra és el moment on el Sr. Joan Maria Pujals inaugura la Galeria en presència del President Jacint Fontanillas Subielos a la dreta i de Joan Maria Benet Jové, expresident.

La fotografia a dalt a l'esquerra és el moment en que l'Escola de Grallers de la Colla Joves Xiquets de Valls va tocar el "Toc de Castell" davant del Conseller de Cultura de la Generalitat Sr. Joan Ma Pujals.

A baix a l'esquerra un altre moment on Joan Climent dóna unes petites explicacions generalitzades de cada Cap de Colla que ha tingut l'entitat Colla Joves Xiquets de Valls al Conseller de Cultura en presència de l'alcalde de Valls Jordi Castells i altres personalitats.

La fotografia de la dreta, a baix, és el moment on trobem la sala plena de gom a gom de castellers, familiars, amics, simpatitzants,etc. que no es volien perdre cap apartat d' aquest acte tant important per l'Entitat.

Setmanari El Vallenc, 19.06.1998

Setmanari El Pati, 19.06.1998

 

Fotografies en color per: JCF

                                                                                           

6 de juliol de 1998jcf

modificat març 2011