El Casteller
.cat

 

Index

articles

 

 

Premi periodístic
Joan Ventura Solé

creat per la Colla Joves Xiquets de Valls,
la colla liberal-republicana-progressista

 

Premi Isidre de Rabassó
 creat per la Colla Vella,
 la colla carlina

 

ciberquadern d'història

 

Link "el casteller.cat"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

F I T X A    T È C N I C A  

 

                       

Nom oficial de la Colla:       JOVES XIQUETS DE VALLS”

Any fundació:                      L’any 1801 com a Ball deValencians: Els d’Alcover vingueren a Valls i junts amb els del poble feren el pilar de 5 i el de 3  que anà davant la processó. Era la primera vegada a Valls que es ballava un Ball de Valencians alcoverenc-vallenc dirigits per Anton Claramunt (a) Caragol amb la participació del vallenc Jaume Batet Espelt (a) de las Anxanetas.
                                               A través dels fills de Jaume Batet Espelt, ambdós anxanetes, Josep Batet Llobera de 7 anys i Salvador Batet de 9 anys, esdevindria la formació de les dues colles vallenques.

La del Salvador Batet, que es quedaria al Ball de Valencians alcoverenc-vallenc, a partir de 1815 es transformaria en colla castellera coneguda com Partido de Labradores.
                                              

                                              
                                             Com a colla castellera el Partido de Menestrales es va fundar el 1813, després de la Constitució de Cadis del 1812 i de la derogació del Decret del 1813 de la agremiació forçosa (Font: Emili Morera Llauradó a la Geografia General de Catalunya, 1911). En Josep Batet Llobera (a) Casteller, pagès, solter, liberal i de 19 anys d’edat, l’única persona en tot el segle XIX coneguda amb aquest renom, la crearia. La Colla sorgiria de la divisió o cisma dels balladors del Ball de Valencians alcoverenc-vallenc.

El 3 d'abril de 1814 realitzarà la primera actuació castellera davant el rei Ferran VII "el Desitjat" pels liberals a Valls.

El nom més antic de la Colla apareix documentat el 1819 amb el nom de:

PARTIDO DE MENESTRALES.

És el 1815, i no el 1805 (font oral), quan ja es trobaria a Valls dues colles de castellers.

El 1840 serà coneguda popularment com La Roser. El 1876 serà coneguda com la Colla Nova del Roser dels Xiquets de Valls. El 1947  com La Muxerra dels Xiquets de Valls amb carácter retroactiu al 1939 i el 1971 Colla (de) Joves Xiquets de Valls.         

Els cannvis de nom obeeixen a fets políticosocials de cada època i, per tant, estem parlant sempre de la mateixa Colla.


És, doncs,  la primera agrupació castellera des dels inicis dels “castells de Valls”.

Color de la Vestimenta:  Camisa vermella, pantalons blancs, faixa negra i mocador vermell amb llunes blanques.. Els colors de l´Escut de Valls. L´uniforme ja apareix documentat al butlletí casteller de LA MUXERRA el 1947:«Distintivo: camisa encarnada y pantalones blancos, los colores de la ciudad».

Millors castells assolits          
Segle XIX La primera actuació castellera seria a Valls per l’arribada del rei Ferran VII. El 17 de juliol de 1819, la “Colla” aixeca el 1r. castell de vuit pisos, el Tres pilans de Vuit. És el 1r. castell documentat d’una agrupació. Després aixecarà el Tres de Nou net, Tres de Nou amb folre, Tres de vuit, tres de vuit aixecat per baix, Tres de Vuit net, Tres de Set aixecat i baixat per baix. Quatre de Nou carregat, Quatre de Nou amb folre, Quatre de Nou amb folre i figuereta de l’aixecador, Quatre de Vuit aixecat per baix, Quatre de Vuit amb el pilar de sis al mig, Quatre de Vuit net, Cinc de Nou amb folre carregat, Cinc de Vuit, Cinc de set net, Dos de Vuit, Dos de Vuit sense aixecador aixecat per baix, Dos de Vuit amb puntals, Dos de set net, Dos de Set, Dos de Sis aixecat per baix, Pilar de Vuit amb folre i manilles, Pilar de Set net, Pilar de Set amb folre, Pilar de Sis caminant, Pilar de sis al balcó, Pilar de Sis pujant escales, Pilar de Sis net, Pilar de Cinc net, Dotze de Set, Nou de Set, etc.

Existeix el “Quinze de Vuit” format per la combinació de cinc castells de tres individus cada pis.. .. (realitzat l’any 1880? per Sta. Úrsula, Valls), el Pilar de Sis sense cap mà i el Pilar de Sis caragirats (1881 Decennals de la Candela, Valls: may per may s´havian vist torres mes atrevidas, puig se feu lo pilá de vuit, lo de sis sense cap má y ´l de sis caragirats, un casteller mirant al davant i l'altre al darrera) que no consten documentats quina agrupació vallenca els va assolir, si ho va fer la Colla o una altra agrupació. Tanmateix apareix un nou castell: el quatre de nou amb el pilar de set al mig (1860 Vilanova).

El cinc de vuit amb el pilar de sis al mig (1884) i el cinc de vuit amb dues enxanetes (1884) sembla ser que estarien realitzats per una altra agrupació vallenca. (Els castells delx X.de Valls per Blasi....)

Renaixença castellera, Segle XX: Primer Quatre de Vuit descarregat 31.08.1933 i primer Pilar de sis carregat 31.08.1934, ambdos del segle XX, a Vilafranca. Primer i segon Tres de Vuit carregats del segle XX a Torredembarra el 4.09.1934 i 4.09.1935. El 1951 el tornarien a carregar dues vegades més per Sta. Úrsula, a Valls, el diumenge i el dilluns: el tercer i quart Tres de Vuit.  

A partir del 1980, novament, els grans castells:   Cinc de Vuit,(1r. del Segle XX, Sta. Úrsula 1981). Quatre de Vuit amb el pilar de sis al mig, (1r. i 2n. carregats del segle XX (segons Bases Concurs Tgna-82) Concurs Tarragona i Sta.Úrsula,1982). Primera colla que, en el segle XX,  intentà el Quatre de nou net, per Sta.Ursula 1983, a l’entrada dels sisens caigué). Tres de Nou amb folre, (1r. del Segle XX, Sta. Ursula-86). Primera colla que intentà el Dos de vuit sense folre del segle XX, a Valls, Sta. Úrsula, el 1987, entraven aixecador i enxaneta). Dos de Nou amb folre i manilles, carregat, (16.10.1994 al Vendrell i descarregat també al Vendrell 15.10.2000).  Quatre de Nou amb folre, Dos de Vuit amb folre, Pilar de Sis, Pilar de Set amb folre, carregat, (primer del segle XX a Valls,19.10.1997 Pl.s/nom i segon, el primer a la Pl.del Blat, Valls, 26.10.1997). Quatre de Vuit amb el pilar de sis al mig, (descarregat, per Sta.Teresa, al Vendrell,1998).  Pilar de Set amb folre (descarregat per St. Joan, Valls,1999). Quatre de nou amb folre (14.6.1998, el més matiner del segle XX, a la Plaça Pilar de set, a Valls), Cinc de nou amb folre, (carregat per Sta. Úrsula 1998 i Sta. Úrsula 2000). Quatre de Nou net (sense folre) (carregat per Sta,Ursula 1999). És el primer documentat fet a Valls des dels inicis dels castells. Tres de Nou amb folre més matiner del segle XX, 11.6.2000.  Per St. Joan, a Valls  del 2000 es torna a carregar el "Quatre de Nou net". És el segon de la història fet a Valls. El 15 d’agost del mateix any a La Bisbal Pdès. carrega novament el castell i 15 dies després a Vilafranca, per St Fèlix ,per fi, és descarregat aquest mític castell. El carrega novament pel Concurs de Tgna. També per Sta. Úrsula i a Vila-rodona. 6 quatres de nou en una sola temporada mai fet per ningú documentadament des dels inicis dels castells de Valls. Primera Colla que, en el segle XX, intenta el  "Tres de Nou net" a Vila-rodona, 5.11.2000, (els dosos es donaven la mà per entrar).
 
Segle XXI:
St. Fèlix 2001, la Colla torna a "descarregar" el "Quatre de Nou net". És el segon castell  que descarrega l’agrupació. ‘A l’actuació s´hi afageix el “Dos de Nou amb f i m.carregat i el Tres de Nou amb f. descarregat).  Per la Sta. Úrsula, només! carrega el Quatre de Nou net amb la desil·lució de no descarregar-lo. (També carregà el Dos de Nou amb f i m.).

En la “Sta. Úrsula 2004” es carregà el Dos de Vuit net”. L’últim documentat fet per la Colla és el 1881 per Sta. Tecla que es descarregà. (És el 1r. documentat a Valls). També s’intentà per segona vegada des del 2000, el Tres de Nou net, que col·locats sisens caigué.

St. Fèlix 2008, Cinc de Nou amb folre, descarregat. El primer de la colla des dels inicicis dels castells de Valls. L’acompanyava el Tres i Quatre de Nou amb folre. Era la millor actuació de la Colla. Sta. Úrsula 2008, la Colla torna a descarregar el mític Cinc de Nou amb folre, ara a Valls, junt amb el Tres i Quatre de Nou amb folre. Seria el primer Cinc de nou documentat descarregat a Valls per la Colla des dels inicis castellístics vallenc. A l’Arboç el 9-novembre 2008, la Colla carregava per primerva vegada el Tres de Vuit amb el pilar de sis al mig i era la primera en recuperar un castell ja assolit el 21-10-1879 per la mateixa Colla, el Dotze de Set. L’acompanyava a l’actuació el Cinc de Vuit.

Per Santa Úrsula del 2012 fa la millor actuació de la seva història moderna, és a dir, sense tenir en compte el segle XIX, descarregant el Cinc de Nou af, el Nou de Vuit i tornant a carregar el Quatre de Nou net onze anys després. (Total 2 de descarregats i 8 de carregats, sent la colla que n'ha bastit més))

Per Santa Úrsula (27 d'octubre de 2013) supera en escreix la seva millor actuació de la història moderna, en només dues rondes, descarregant el 5de9 folre, el primer 4de9net descarregat a Valls des dels inicis dels castellsdel 1813 i carregant el Pde8 amb folre i manilles.

Una gran actuació històrica va ser la recuperació del 3de9 net a la Diada de Santa Úrsula 2019 a Valls. En aquesta diada es van fer el 2de8 net, al tercer intent el 3de9 net, carregat i el 4de9f i Pilar de 7 af. L'últim 3de9 aconseguit per la colla va ser el 1881 per Santa Tecla a Tarragona. Havien passat 136 anys. Ara, tocarà descarregar-lo.

 

Primera millor actuació d'una Colla castellera en dos dies i el segle XIX. Lloc: Tarragona, Santa Tecla, dies 23 i 24 setembre de 1881:

Tres de nou comunes (folre), Tres de nou limpios (net), Quatre de nou comunes (folre), Cinc de Vuit limpio(sin aguantar nadie), 4de8 amb l'agulla (amb el pilar de sis al mig), Dos de vuit limpio (net desde los segundos), Tres de vuit i Pilar de set amb una sola mà (sense folre).

El pilar amb una sola mà és aquell en què el segon aguanta amb una sola mà al terç posant l'altra mà en forma d'ansa.

Primera millor actuació d´una Colla castellera en el segle XX.:  Tres de Nou amb folre, Quatre de Nou amb folre i Cinc de Vuit.
Lloc:  Concurs de Tarragona de l’any 1992.

La última millor actuació castellera de la Colla del segle XX i XXI va ser per St. Fèlix a Vilafranca del 2023: tres de nou amb folre, quatre de nou net o sense folre, cinc de nou, carregat i pilar de vuit fm.            

Concursos de castells guanyats per la Colla:: Valls,1923; Tarragona, 1933; Vilafranca, 1935; Valls, 1941 exaequo; El Vendrell, 1945; Reus, 1948; Tarragona, 1952 exaequo; Tarragona,1980, 1988, 1990, 1992.
   

actualitzat octubre 2023jcf