El Casteller
.cat

 

 

 

Inici

articles

 

 

Premi periodístic
Joan Ventura Solé

creat per la Colla Joves Xiquets de Valls,
la colla liberal-republicana-progressista

 

Premi Isidre de Rabassó
 creat per la Colla Vella,

 

ciberquadern d'estudi

 

 

Link "el casteller.cat"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

El nom  definitiu de la "Colla" al maig del 1971

Després de les converses mantingudes durant aquests mesos amb el Sr. Romà Galimany, alcalde de Valls durant el període 1964-1979, el mes de maig s’acceptava per les dues parts, i en aquells temps difícils, el nou nom de la Colla:  JOVES davant de XIQUETS DE VALLS. Hem de dir que el nom ja anava de boca a orella, fins i tot, la premsa vallenca anunciava la Colla de la forma que podia, doncs.

Des del dia 2 de febrer de 1971 (primera actuació de la " represa" a la primera plaça castellera de la història: El pati del Castell )  fins a la segona actuació el dia 4 d'abril,  Dia de Rams, al mateix escenari del passat mes de febrer, s'estava gestant el nom ja que es donava per perdut el poder recuperar un dels noms de Nova o Muxerra que tants anys havia portat a les espatlles, ni tant sols el de Colla Xiquets de Valls imposat pel règim franquista de l'Ajuntament de Valls l'any 1939 fins el març de 1947.

Doncs bé, la primera actuació "oficial" que  la colla portà a terme amb el nom nou de JOVES XIQUETS DE VALLS fou el 24 de maig de 1971 davant del Governador Civil deTarragona. S'aixecà el dos de sis, el tres de sis net i pilar de quatre.

La segona actuació "oficial" es portà a terme el mes de juny del 1971 per la inauguració de la nova Biblioteca Pública (Casa de Cultura) instal·lada al cap d'amunt del passeig dels Caputxins, tocant al Santuari de la Mare de Déu del Lledó.

Però, observem tot seguit com la premsa anomenava a la Colla com la Colla Nova dels Xiquets de Valls. Aquest fet seria normal veient la composició dels seus castellers i les cares conegudes. Per molta gent va ser la represa de la Colla Nova, pel color de la camisa vermella, etc.

(1)-------------------------------------------------------------(2)

 

Va ser per la festa major St. Joan del 1971 quan finalment l’Ajuntament de Valls, davant l’evidència dels castells que feia la colla, la va contractar per actuar a la plaça del Blat. (Recordem que el 4 d’abril del mateix any, dos mesos després de la represa, (2 de febrer) l'agrupació descarregava el primer castell de set pisos, el quatre de set.

La Colla Nova o Muxerra, ara, Joves Xiquets de Valls, va fer la primera actuació oficial de la represa  a la plaça del Blat, fent el dos de sis, el quatre de set i el tres de set, tots descarregats.

A partir d’aquests moments la Junta Administrativa posava fil a l’agulla. Es va començar a fer els primers impresos amb el nom de la Colla. Els primers impresos van sortir malament d’impremta ja que s’hi va inserir la contracció -dels-.

El casteller Ramon Barrufet Figueres, net del cap de Colla el Blanco i secretari en aquells moments, feia pública a totes les colles el nou nom de l’agrupació. A la carta que inserim en aquest article i dirigida als Administradors de Vilafranca del Penedès es pot observar l’error del nom. En Barrufet ho comunicava correctament, veiem-ho: «En primer lloc creiem necessari fer constar que el nostre nom es COLLA DE JOVES XIQUETS DE VALLS, cosa que comuniquem pel seu bon gover». Aquest va ser el nom oficial establert per l’agrupació i per l’Ajuntament. En qualsevol cas es va pensar que el nom seria per un temps indeterminat ja que la intenció era, al cap d’uns mesos, recuperar els noms antics.

 

(3)

A la pràctica a la colla se l'anomena com la Colla JOVES XIQUETS DE VALLS sense el (de) i més abreviat, Colla Joves. Algunes persones i alguns mitjans de comunicació mencionen Colla Jove. No és el nom correcte, perquè són un colla de persones "Colla (de) Joves" no una colla jove, no una agrupació jove. Cal dir que el nom no fa la cosa, perquè és la colla castellera més antiga i els noms històrics no ho demostren.

 

Font documental

Qui necessiti la font documental la pot demanar a:

jclif@elcasteller.cat

 


desembre 1999jcf