El Casteller
.cat

 

 

 

Inici

art. sobre construccions humanes

 

 

Premi periodístic
Joan Ventura Solé

creat per la Colla Joves Xiquets de Valls,
la colla liberal-republicana-progressista

 

Premi Isidre de Rabassó
 creat per la Colla Vella,
 la colla carlina

 

ciberquadern d'història

 

 

 

Link "el casteller.cat"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

El Cinc de Nou amb folre

 

 

(1)   (2)

Primer Cinc de Nou descarregat a Vilafranca........................Segon Cinc de Nou descarregat a Valls


24 de juny de 1863. .Valls, Festa Major de Sant Joan...«y los castells, que se han portado brillantemente, habiendose ejecutado torres primorosas». Primorosa: sinònim, hábiles, experimentadas, refinadas) Podria haver estat el dia de la seva execució. (Els Castells, entre la passió i la història, per Xavier Güell i Cendra, pàg. 58. Ed. Cossetània 2002). ----El 5 de á 9, castell que «se probó veinte años atrás y no pudo conseguirse con la limpieza que exigen las reglas del arte». (Limpieza: sinònim, perfección, precisión, pureza, exactitud. Recordem que l'aixecador i l'anxaneta havien de ser a terra per considerar-se carregat). (El Eco de Valls 1 nov.1883)

Vint anys més tard, l'any 1883, el “Eco de Valls” del 19.10.1883, núm. 19, parla de les Festes de Sta. Úrsula: « El domingo próximo, dia de Sta. Úrsula, fiesta mayor de esta parece que se celebrará con más animación que en años anteriores. Por la vigilia al salir de completas la Colla NUEVA de Xiquets se propone levantar la difícil torres de 3 de 9, además de otras de menor importància. Al dia siguiente probarán la de 5 de 9, torre extraordinaria que se ve pocas veces».

Uns quants dies més tard, el setmanari el “Eco de Valls”, del 25.10.1883, núm. 21: «A consecuencia de la lluvia no pudo cumplirse todo el programa de la fiesta de Sta. Úrsula. El domingo próximo tendrá lugar la procesión que no pudo tener efecto el dia de Sta. Úrsula y segun hemos oido decir, en vez de una habrá dos collas de Xiquets que se proponen levantar torres tan difíciles como la de 5 de 9, la de 4 de a 9 limpia, etc., es decir, las más dfíciles, las cuales se han visto raras veces. A este objeto, segun tenemos entendido, ambas collas han llamado los mas notables castellers de la comarca para tener el personal completo (...)».

Arribats al dia 21 d'octubre la Fira no es van portar a terme perquè va ploure. Aleshores va ser traspasada al diumenge dia 28 d'octubre.

El dia abans, 20 d'octubre, s'havia anunciat que la Colla Nova, a la sortida de completes probaria la dificil torre de 3 de á 9, a més d'altres de menor importància. Al dia després, 21 d'octubre, probaria el 5 de á 9, torre extraordinaria que se ve pocas veces. Podem interpretar que el 5 de 9 ja s'havia aixecat més d'una vegada.

En definitiva, el dia 20, la Colla Nova va aixecar el tres de vuit a la segona vegada e igualmente hicieron muy bien la de 2 de á 7. El tres de nou no es va aixecar per causa de la pluja.

Diumenge 28 d'octubre de 1883

Actuen les dues Colles dels XIQUETS DE VALLS...«se proponen levantar torres tan difíciles como la de 5 de á 9, la de 4 de á 9 limpia, etc... Creemos que con dicho motivo seran muchos los aficionados forasteros que acudiran á ésta».

La Colla NOVA dels Xiquets de Valls va fer 2 intents de “CINC DE NOU” amb folre. El primer el van carregar. El segon el van desfer. L'anxaneta es deia Eusebio.

La Colla Vella va fer 3 intents de “CINC DE NOU” amb folre. El 1r el van carregar, el 3r el van descarregar amb dos anxanetes (*)

El setmanari “El Eco de Valls” del dijous dia 1 nov.1883 relata com va anar aquesta actuació:
« Las dulzainas anunciaron que se iban á empezar los castells y pronto la plaza de la Libertad (Pl. del Blat) y avenidas se vieron ocupadas por un gentio cual en otras fiestas de mayor importancia. Toda la semana los agentes de las dos Colles habian recorrido los pueblos de la costa en los partidos de Vendrell y Tarragona, para tener asegurada la existencia de los mejores castellers. ¿Cómo no, si se trataba de demostrar hasta dónde llegaria la destreza, fuerza y agilidad de cada colla?

Las dos colles á la vez empezaron el 5 de á 9, castell que se probó veinte años atrás y no pudo conseguirse con la limpieza que exigen las reglas del arte. Por encima de aquel empedrado de cabezas empezaron á salir las atléticas constituciones que debian formar el pedestal de las humanas columnas, formada por la agrupación de cinco pilares. (En línia perpendicular, l'autor) Las dulzainas señalaban la ascension de l'enxaneta á la cúspide, y el castell estaba hecho. Faltaba sin embargo lo mas difícil, el descenso dels xiquets.

L'enxaneta, llegaba ya abajo, los corazones de los no partidarios de determinada colla empezaban á respirar, los entusiastas no podian contener una demostración de triumfo, se oia ya el eco de alguna palmada poco docta en la materia y en un momento de alegria quedó amortiguada; se oyó un murmullo general y las esperanzas se derrumbaron con aquella torre de carne humana. El júbilo dels xiquets habia precipitado su descenso y les hizo perder el equilibrio. (Les dues colles acabaven de carregar el castell, en la mirada actual, però abans el castell carregat no tenia validesa)

No fue mas afortunada la Colla NovaEl remate (sinònim: concluir, finalizar, terminar) del castell tocaba á su término (mancava que l'aixecador toqués al terra, l'autor) y se derrumbó también por haber escapado un pié á un quint. Animáronse las conversaciones comentando lo sucedido y al poco rato volvieron á probar el mismo castell las dos colles. (Segon intent)La Nova lo levantó tan fuerte como pocos se hayan hecho. Solo faltaba que l'anxaneta concluyera su ascensión; peró se intimidó al llegar a la cúspide y retrocedió, debiendose deshacer la torre sin poder decir que se habia hecho, pues un castell no se considera realizado hasta que l'anxaneta y l'aixecador han descendido hasta pisar el suelo. Sin anxaneta no se pueden hacer castells y por este motivo la Colla Nova se retiró.

Mas afortunada la Vella, por tener mejores xiquets, hizo muy bien el atrevido castell á la tercera vez de probarlo. Un aplauso general coronó el éxito. Hizo después el pilar o espadat de siete caminando hasta el balcón de la Casa de la Ciudad. A no haber quedado la Colla Nova sin anxaneta se hubieran levantado otras torres de mucho merito también. Con todo, los aficionados pudimos ver una que bien puede decirse no se habia visto nunca hasta ahora».

El Dietari de Bonaventura Rey explica: «Lo dia 28 d’octubre de 1883 al frenta de casa la ciutat las duas collas dels castells volien fer lo castell de Sinc Pilans de Nou y la Colla Vella li va caure dos vegadas y la tersera su va fe y la Colla Nova li va caure un camí y laltra camí lo chiquet no lis va vulgé puijá que ya era als Dosus y lo van dasfé».

Bonaventura també manifesta que el primer intent es va carregar per les dues colles i la vella el va descarregar al tercer intent: a la tercera su va fe.

El vallenc Juan Vives Surià "Juan de la Cirera", carlí i partidari de la colla vella, va escriure al Correo Catalán (diari carlí) del dia 25 d'octubre de 1957 una narració oral 74 anys després on situa aquesta actuació conjunta a Valls per Sta. Úrsula el 1882 quan va ser el 1883.

«Començà la Colla Nova provant el cinc de nou, superior al cinc de vuit. Carregaren el castell amb els dos aixecadors aclofats tot esperant l'enxaneta que, ja molt amunt del castell, agafà por i intentà de baixar en el moment que un crit de Joan del Querido l'obligà a pujar per a recular novament. Aleshores el -Cap de Colla- manà desmuntar el castell per tal d'evitar la caiguda fatal. Fou provat per segona vegada, i abans de fer l'aleta caigué parençosament aquell cinc de nou». (Una lectura partidària i manipulada a favor de la Vella carlina. No diu que el primer 5de9 va ser carregat, descriu el segon intent)

En aquest moment, un casteller de la Vella digué:
-¿Que fan aquells?
Pau de Borràs que es el segon cap de colla, de la Nova, contestà:
-Nosaltres baixem pel dret. Cadascú baixa com vol.
-Com vol o com pot.-¡A veure que fareu vosaltres!
-Si van mal les coses, tot el més que podrem fer es llenya.. .que prou falta fa a l'hivern.
I tot d'una l'Isidre de Rabassó cridà:
¡El cinc de nou, en l'aire¡

Aquesta narració no s'aguanta, perqué el primer intent del 5de9 el va aixecar les dues colles al mateix moment, és una inventiva.

La Colla Vella carregà el castell, i trobant a mancar un dels terços, Palau de Manelet, fou substituït per un altre casteller de la Colla. L'enxaneta féu l'aleta, i mentre baixava començà a tremolar el castell, que va caure quan baixaven els quints..Segons després va dir Batistet, caigué perquè ell aixecà el cap per mirar els companys de sobre. Per segona vegada aquest cinc de nou també va caure quan pujaven els quarts; el provaren per tercera vegada, i la Colla Vella assolí l'èxit desitjat sobre un castell que mai més no es tornaria a intentar de fer-lo”. (Font oral)

Finalment, segons el Mossèn Eusebi Ribas ens permet anotar algunes proeses castelleres, recollides de boca de gent entesa i de documents antics:

«Per allà l'any 1884, en unes festes en honor de Santa Úrsula es feren a Valls el 5 de 9 per la Colla Nova dels Xiquets de Valls, única vegada que s'ha fet. (**)». És a dir, un any més tard, la Colla el descarregaria i era l'única vegada que l'havia aconseguit completar.

Pensem que Francesc Blasi en la seva Primera Edició de maig 1934 i Segona Edició, setembre de 1948 diu que el “cinc de nou” el va fer la Colla NOVA el 1884. Per tant, a la segona edició no ho rectifica sinó hagués estat aixì. Era el deute pendent que tenia la Colla de descarregar el 5de9 amb folre, doncs, l'any anterior només l'havien carregat.

El castell de 5 pilans de 9 pisos poques vegades es deuria portar a plaça per la quantitat de castellers que és necessitaven per aixecar el castell: sense comptar amb el pom de dalt, eren necessaris 30 castellers amb l'afegitó de que haurien de ser els millors:...han llamado los mas notables castellers de la comarca para tener el personal completo. Hem de tenir en compte que el castell que més vegades s'aixecaria el segle XIX seria el 3de9 amb folre. Per què? Per la poca! quantitat de castellers que es necessitava per aixecar el castell: 18 castellers. Per tant, un diferencial de quasibé el doble de castellers per realitzar un o altre castell. Tota una dificultat i al mateix temps tota una proesa el poder aconseguir reunir a tanta gent per realitzar l'obra magna.

En qualsevol cas, ara, el segle XXI, els descendents de la Colla NOVA, la Colla de Menestrals, ara, JOVES XIQUETS DE VALLS, l'han tornat a descarregat. Va ser a l'any 2008 i en dues ocasions. La primera el 30 d'agost per Sant Fèlix a Vilafranca i la segona el 26 d'octubre per Santa Úrsula a Valls.

Els avantpassats castellers de la Colla Joves Xiquets de Valls estarien satisfets de poder veure com la seva "Colla" realitzava novament amb èxit aquest mític castell.

Nota: no hem tingut en compte els 5de9 amb folre carregats anteriorment.

A continuació oferim les imatges del 5de9F de Vilafranca i de Valls del 2008.

(a)

http://www.tv3.cat/videos/629979/Cinc-de-nou-amb-folre-de-la-Jove-de-Valls

(b)

Els castellers a Vilafranca

Baixos: Cristian Llorca, Joan Maria Mestre, Antoni Hernàndez, del Pont d'Armentera; Molina, Moyano.
Segons: Diego Cañamero, Ferran Garcia, Andreu Gassó, Jordi Guasch, Francesc Invernon.
Terços: Joan Barquet, Francesc Ramon, Josep Maria Queralt, Manel del Vendrell, Francesc Inglès, de Cabra del Camp.
Quarts: Antonio "chicho" Tomàs Gormaz, Pere Rico (Cap de Colla), David Guirado, Fede Gormaz.
Quints:Dani Lara, Jesús Romero, Miquel de Haro, Roger Roca, Xavi Llach.
Sisens: Helena Llagostera, Imma Jansà, de Reus, Marta Ferré, Tamara Macias, Paloma
Dosos: Edu Cristino, Dani Jimènez, Carlos Chica, Joel Chávez.
Aixecadors:Zoraida Pedrosa, Laia Torrell.
Anxaneta:José Miguel.
tota la resta de la Colla. .

-------------------------------------------------

 

Valls, Sta. Úrsula, 26 d'octubre de 2008

(c)

Els castellers a Valls::

Baixos: Cristian Llorca, Joan Maria Mestre, Antoni Hernàndez, del Pont d'Armentera, Molina, Moyano.
Segons: Diego Cañamero, Ferran Garcia, Andreu Gassó, Jordi Guasch, Francesc Invernon.
Terços: JoanBarquet, Salvador Ramon, Josep Maria Queralt, Manel del Vendrell; Francesc Inglès, de Cabra del Camp.
Quarts:Antonio "chicho", Tomàs Gormaz, Pere Rico (Cap de Colla), David Guirado, Fede Gormaz.
Quints:Dani Lara, Jesús Romero, Miquel de Haro, Roger Roca, Xavi Llach.
Sisens: Helena Llagostera, Imma Jansà, de Reus, Marta Ferré, Tamara Macias, Paloma.
Dosos:Edu Cristino, Dani Jiménez, Carlos Chica, Joel Chávez.
Aixecadors:Zoraida Pedrosa, Laia Torrell.
Anxaneta:José Miguel
tota la resta de la Colla.

Cap de Colla: Pere Rico Escribano (a) Rico (30 anys)

-----------------------------------------------

 

 

Font documental:

Qui necessiti les fonts documentals pot demanar-les a

jclif@elcasteller.cat

novembre de 2008jcf