El Casteller
.cat

 

 

 

 

Inici

articles

 

 

Premi periodístic
Joan Ventura Solé

creat per la Colla Joves Xiquets de Valls,
la colla liberal-republicana-progressista

 

Premi Isidre de Rabassó
 creat per la Colla Vella,
 la colla carlina

 

ciberquadern d'història

 

 

 

Link "el casteller.cat"

 

 

 

Diada de Santa Úrsula 2012

Els diables vermells fan la seva millor actuació de la història recent.(sense tenir en compte el segle XIX)

 

Efectivament, fou a Valls, el diumenge, dia 21 d'octubre de 2012, quan la Colla Joves Xiquets de Valls acabava de realitzar la seva millor actuació de la història recent aconseguint tres castells de gamma extra, el 5de9 amb folre i figuereta, el 9de8, ambdós descarregats i el 4de9 net, carregat, aquest era el 8è que aconseguien carregar després que l'últim aconseguit hagués estat per Santa Úrsula del 2001.

Amb la plaça del Blat plena arrebossar així com també els carrers que desemboquen en ella començava l'actuació de les dues colles de Xiquets de Valls, malgrat que el cel amenaçava de pluja.

Eren la una i deu minuts quan la Colla Joves Xiquets de Valls, que després del sorteig li tocà sortir primera, va voler començar la diada amb un castellàs: el 5de9 amb folre. Sense pensar-ho dues vegades, el castell va arrencar cap amunt amb una seguretat impecable, l'anxaneta coronava el castell efectuant les dues aletes de rigor i es descarregava amb un aplom extraordinari. Tant era així, que Miguelin, que anava al quint, feu la figuereta a l'estructura del tres. Era el segon 5de9 amb folre que descarregava la Colla aquesta temporada d'una forma admirable, sent l'única agrupació castellera que l'aconseguia per dues vegades aquest any.

5de9f, 1a aleta ...............fotografies: Neus Llurba................5de9f, 2a aleta.

El 5de9f amb figuereta. Foto Marc Lladó

Tot seguit, el cap de colla Pere Rico, amb les idees ben clares i ben definides, muntava l'estructura del 9de8, castell que a Valls no s'havia vist mai però que seria el segon en veures després dels nostres rivals. Dit i fet, l'espectacular estructura, 9 pilans, tirava amunt amb un petit bellugueig però sense perillar. La canalla arribava a dalt de tot i els tres anxanetes, sincronitzadament, feien l'aleta al mateix temps damunt dels tres poms de dalt. La descarregada fou realitzada sense dificultats. Era el segon del seu historial, ja que no està documentat que s'hagués fet mai en els 200 anys d'història de la Colla. El primer ja va ser completat en el Concurs de Castells de Tarragona, el 7 d'octubre de 2012.

9de8 descarregat...........................Fotografia: Neus Llurba

Amb l'eufòria de la Colla a flor de pell, i havent sortit tot bé fins el moment, el cap de colla, Pere Rico, manava muntar el peu pel 4de9net. Després de desmuntar-ne dos de peus el castell tirava amunt. Amb un silenci a la plaça els castellers s'anaven enfilant molt decididament i amb seguretat. El castell es mantenia ferm, maco i amb bones mides, mentre l'anxaneta decidit feia els passos de rigor i coronava el castell tot fent l'aleta. La plaça del Blat bramava d'aplaudiments i crits d'entusiasme, l'anxaneta i l'aixecador sortien de damunt dels dosos i quan l'anxaneta arribava a la meitat del castell es trencà pels pisos de quarts i quints. S'acabava de realitzar una nova proesa. El mític 4de9net es tornava a veure a la plaça del Blat.  La Colla, no contenta del tot, per no poder descarregar el castell net, que és l'essència dels castells, acabava de realitzar la seva millor actuació de la història recent. (No comptem el segle XIX) Una gran actuació per recordar.

4de9 net, carregat.............................Fotografia: Neus Llurba

4de9 net, carregat.....................Foto, Alba Francesc

.............

Foto Vero Ruiz....................................................Foto Dolors Gras


La Colla rival, la Colla Vella dels Xiquets de Valls, després del sorteig, sortiria segona. El seu castell de sortida seria el 9de8, el primer vist a Valls. El castell es descarregà sense problemes aparents amb una diferència notable sobre la Colla Joves Xiquets de Valls, és que els anxanetes feren l'aleta totalment descoordinats i descompassats.
En segona ronda, plantaven el 5de9 amb folre, després de desmuntar-ne un intent. El castell pujà molt bellugadís amb poques garanties d'èxit, però la canalleta valenta l'anxaneta tingué el temps just per fer les dues aletes. Tot seguit el castell cedia.
Tocats de moral i veient la diada perduda a favor de la seva contrincant, a la tercera ronda, plantaven el 3de9af acabant amb el pilar de sis.

9de8, 5de9f, carregat i 3de9f.............Fotografies: Marc Lladó

Les dues aficions celebraren l'actuació de cada colla de diferent manera. La Joves es mantindria força estona a la plaça amb crits de "Joves, Joves" mentre que la Vella tot seguit marxava d'ella.

Santa Úrsula acabava de gaudir de grans castells a la plaça del Blat de Valls. Les dues colles locals havien realitzat una actuació conjunta de molt alt nivell. Dos cincs de nou amb folre, dos nou de vuit, un tres de nou i un quatre de nou net. Un obsequi meravellós pels afeccionats castellers.

Com era natural les autoritats convidades no hi podien mancar:

Alfons Lòpez Tena i Xavier Sabaté../..Albert Batet, Lluís Recoder, Nin, Alfons López Tena i Albert Pereira.

Fotos Marc Llado i Joan Climent

 

http://www.facebook.com/photo.php?v=4413439107099&set=vb.1622455221&type=2&theater

4de9 filmació particular

Si voleu veure aquesta filmació copieu i enganxeu l'adreça a dalt

4de9net carregat

5de9amb folre i figuereta

9de8 i petit reportatge amb la Xènia Climent

 

 

Alguns mitjants escrits se'n van fer ressó:

NacioDigital.cat:  La Joves de Valls s'emporta Santa Úrsula i desempata el Concurs (PD: En el Concurs de Castells de Tarragona celebrat el 7 d'octubre del 2012, les dues colles de Valls empataven a punts en el segon lloc, ex-aecquo)
Directe.cat:       Santa Úrsula vermella amb el 4de9 sense folre de la Joves de Valls.
El PuntAvui:      Els diables han tornat.
Ara:                     La millor Santa Úrsula de la història amb cinc gammes extra.
El Periodico:     La Colla Joves triomfa per Santa Úrsula.
La Vanguardia: La Joves impera.
L'Opció:              La Joves apoteòsica.
Més:                   La Colla Joves de Valls carrega, després d'onze anys, el 4de9 sense folre a la diada de Santa Úrsula.
Diari de Tarragona
:La Joves hace historia: Desempat total.
El Vallenc:          La millor Joves: I quina diada!!!

 

octubre 2012jcf