El Casteller
.cat

 

 

Inici

personatges

 

 

Premi periodístic
Joan Ventura Solé

creat per la Colla Joves Xiquets de Valls,
la colla liberal-republicana-progressista

 

Premi Isidre de Rabassó
 creat per la Colla Vella,
 la colla carlina

 

 

ciberquadern d'història

 

 

 

Link "el casteller.cat"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicat als setmanaris El Pati i El Vallenc el 13.12.2002

 

 

Conversant amb Ramon Tondo Serra

 

 

 
d

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(a)

Després de la conversa amb en Pep de Nulles el 19 de desembre de l’any 2001 publicada als setmanaris vallencs del 18 d’octubre de 2002, qui subscriu el 31 de març es traslladà a Barcelona per tal d’explicar l’aportació del Pep de Nulles al meu cosí Ramon Tondo Serra.

En Ramon em digué que el que explica el Pep de Nulles és cert i que demostra tenir bona memòria de com va començar tot en aquells anys.

Parlant de noms de persones que es mencionen a l’esmentat article i  que el Ramon hi tenia molta vinculació i amistat, com amb Masoni i amb el Pep, l’hi vingué a la memòria  un que també coneixia i li deien “cap de Maceta”i que no recordava el seu nom. Jo no el vaig poder ajudar. Però li vaig dir que ja ho verificaríem.

M’explicà coses de la seva joventut, coses que ja van ser tocades de refiló en aquell article “Conversant amb  Pep de Nulles”. Coses que com més en parlava més li venien a la memòria.

Ramon Tondo Serra quan va acabar la “mili” va anar a viure a Barcelona perquè va trobar feina i, més tard, es casà. Des d’aleshores ja no ha tornat més a Valls. Evidentment, de tant en tant, venia a veure a tota la família. Ara fa molts anys que no es desplaça a Valls, els anys ja pesen.

El Ramon és cosí germà de la meva mare (de Cal Ferreret) Ferré-Serra, i amb tota la família hi tenim molt bona relació. El fet  que el meu cosí fos casteller d’una colla  en el passat proper i el qui subscriu és de la colla contrària, per a nosaltres no ha significat res.

Dels quatre germans que són, dos homes i dues dones, el Ramon és el tercer i és l’únic que fou casteller. El seu besavi fou un dels mítics Cap de Colla  Isidre Tondo Ballart “l’Isidre de Rabassó”.  Quan nosaltres, els cosins, de petits anàvem a  “Ca la Tia”, que era a casa dels seus pares, la nostra “Tia” sempre ens deia que aquell home que el retrat del qual era penjat a la paret de l’habitació va ser el que va batejar amb el nom de “Colla Vella” a aquella colla  de finals del segle passat (XIX). Un dels fills de l’Isidre Tondo Ballart, que varen ser set, en Joan Tondo Dilla, avi d’en Ramon, no anà als castells, el seu pare l’Isidre Tondo Arnau, tampoc i ell, sí. (He de manifestar que el qui subscriu té confeccionat tot l’arbre genealògic de la Família Tondo-Serra, amb totes les seves dades, i d’aquest fet ja fa força temps).

(b)

Ramon Tondo Serra als 17-18 anys

 

(c)

Ramon Tondo Serra pujant a 4rts als intents de 2de7 amb Pep de Nulles al seu davant i d'esquena a la foto.

 

Ramon Tondo Serra va començar amb la Colla Xiquets de Valls pels volts del 1945. Hi anà  poc temps perquè després fou un dels que va constituir o crear junt amb Pep de Nulles, com a principals, la nova colla de castellers, tota de jovent cap de gran.

El diumenge 24 de novembre passat va ser un dia plujós. Vaig anar a Barcelona amb la meva família per tal de comentar amb el meu cosí l’escrit publicat al setmanari El Vallenc, del 31 d’octubre, titulat “Contesta”en el que Ramon Tondo Serra és un dels signants juntament amb Jaume Viñas Vila (àlies) Viñas de la Sindical del mencionat escrit.

Quan en Ramon i la Mercedes, la seva esposa, ho van veure van quedar esgarrifats. El Ramon no en sabia res. “Com podia escriure allò de tu i del Pep de Nulles, si aquí a Barcelona ningú sap on vivim i ningú té el nostre número de telèfon, excepte el Pep?”. La Mercedes va ratificar que a casa no hi ha vingut ningú ni ha telefonat ningú d’aquella gent que subscriuen aquell escrit. Tot s’ho han inventat. La Mercedes comenta que algú ha fet servir el  nom del Ramon. Allò que aquells van escriure no val res i dubtem que Masoni i Ramon de Cogull ho signessin voluntàriament. Això ha de ser idea del Viñas, comenta en Ramon i continua:  A mi que  no m’emprenyin!

Mira, aquest dilluns d’aquesta setmana, en Pep de Nulles ens va trucar per telèfon  per saber si jo havia escrit res contra ell i  li vaig contestar que no.

Després d’explicar-me el fet, uns segons més tard, el Ramon es desfogava tot dient alguns improperis i insults no homologats.

Tot seguit vàrem canviar de conversa.....

Avui, encara no he resolt qui és o era “Cap de Maceta”, però estic intentant posar fil a l’agulla.

Post Scriptum:

L'article a què es refereix en Ramon Tondo Serra és el titulat "Contesta" en el què el signen: Isidro Masoni Sans, Juan Izquierdo Artero, Antonio Izquierdo Artero, Ramon Plana Lari, RAMON TONDO SERRA i Jaume Viñas Vila (a) Viñas de la Sindical.

Doncs bé, resulta que l'últim signant, el Sr. Viñas, el de la Sindical (Sindicato vertical), s'inventa l'article i compromet a tots els signants esmentats sense tenir-ne el seu permís i sense que ells en sabessin res del tema. És una manipulació brutal del Sr. Viñas. Aconsellem no llegir l'article esmentat i publicat el mes d'octubre de 2002 pel seu contingut, ja que està realitzat amb molt mala educació injuriant i desacreditant a Josep Solé Salesas i a Joan Climent Ferré, faltant el respecte amb l'insult cap a nosaltres. Un escrit per ser presentat al Jutjat.
           

Fotografies

(a,b,c,) cedides per la família Tondo Serra. En Ramon està a Cartagena. (b) detall de la fotografia feta a St. Joan de Déu, 10 de novembre de 1947. (c) Detall de la fotografia d'un dos de set a la plaça del Blat a Valls.

 


           
Valls, 5.12.2002jcf