El Casteller
.cat

 

 

 

 

Inicis

massmedia

 

 

Premi periodístic
Joan Ventura Solé

creat per la Colla Joves Xiquets de Valls,
la colla liberal-republicana-progressista

 

Premi Isidre de Rabassó
 creat per la Colla Vella,
 la colla carlina

 

ciberquadern d'història

 


 

link amb "el casteller.cat"

 

 

 

 

 

 

4 aniversaris-4 instants inoblidables

(40-30-25-10)

 

 

Així és com es va titular la conferència que es portaria a terme el dissabte dia 15 d’octubre de 2011 a l’estatge social de la Colla Joves Xiquets de Valls, a les 19 hores.

Amb motiu dels 40 anys de la represa de la Colla, ara amb el nou nom de Joves Xiquets de Valls, és va iniciar la primera conferència sobre aquest aniversari a càrrec de Joan Climent. Seguiria els 30 anys del primer 5de8 del segle XX descarregat  i els 25 anys del primer 3de9folre descarregat, també, del segle XX a càrrec del torrenc Josep Bargalló per finalitzar amb els 10 anys del segon 4de9 límpio desde los segundos, descarregat per la Colla, a càrrec del vilafranquí Eloi Miralles.L'acte fou presentat per les Srtes. Raquel Sans, del programa Finet i pel Mig de televisió TAC12 i la Montserrat Solé, de la ràdio Ona Valls. L’acte va comptar amb la presència de diverses autoritats, com el subdelegat del Govern a Tarragona, Sr. Ramon Inglès, el director de serveis territorials de Cultura, Sr. Jordi Agràs i l’alcalde de Valls Sr. Albert Batet, entre altres.

Una vegada finalitzada les conferències feren uns breus parlaments, el president de l’entitat Sr. Josep A. Fernàndez, el cap de colla Sr. Joan Barquet i l’alcalde Sr. Batet.

Tot seguit es donà un petit obsequi als tres conferencians i als caps de colles que van fer possible aixecar aquells castells. En Jordi Crusells, traspassat feia poc temps, el va recollir el record el seu fill Jordi, després en Julià Bascuñana i finalment en Tomàs Gormaz, que no va poder assistir a l’acte.

L'acta va finír amb un refrigeri per als assistents.

----------------------------------------------------

 

La primera xerrada de la nit va ser sobre els 40 anys de la represa de la Colla amb el nou nom, i la insertem tot seguit per fer-la extensiva per a tota aquella gent, castellers, simpatitzants, amics, etc. que no varen poder assistir en aquesta efemèride.

Cal dir que la conferència d’en Josep Bargalló, al fer-la oral, no en tenim constància escrita. Per tant, no la podem insertar. Direm, però, que féu una bona exposició del que passà aquell 1981 i aquell 1986 a Valls sobre el 5de8 i el 3de9folrat, sent molt emotiu i emocionant. Féu notar que en la fotografia del 1986, ell i el seu fill Guillem estaven dalt del balcó petit a l'esquerra de la façana principal de l'Ajuntament.

La conferència d’Eloi Miralles la va realitzar llegint el seu contingut, perquè els tres teniem un temps determinat, però en aquests moments no tenim aquest document per transcriure’l en aquest espai. Tan aviat com sigui possible, així ho efectuarem. En qualsevol cas, va parlar extensament sobre els 4de9 descarregats a Vilafranca, el 2000 i 2001, per la Colla Joves Xiquets de Valls. Molt bé.

----------------------------------------i

"Bona tarda,
Dels 3 conferencians que som aquí m’ha tocat la tasca de parlar dels 40 anys de la represa de la Colla en 9 minuts, temps gairebé impossible, però, veurem com me ne’n surto!

Aquest dimarts, dia 11, va fer 40 anys que la Colla va decidir fer un esmorzar a la Fonda Bou per informar, a tots els castellers de la Muxerra i a molts joves que s’hi van incorporar en aquells moments, la voluntat de tornar a reaparèixer per les festes decennals de la Candela del 1971, després de 6 anys d’inactivitat.

Aquest esmorzar seria  el punt de partida. Les circumstàncies socials del moment així ho permetien, l’altra Colla de Valls acabava de perdre el Concurs de castells de Tarragona  el 1970  a favor dels Nens del Vendrell, amb la particularitat que la ciutat de Valls perdia  la supremacia castellera.

El retorn de la Colla, però, no seria fàcil. Les pressions de l’altre colla vallenca a l’Ajuntament de Valls, tindrien el seu fruit. Les amenaces a l’alcalde Sr. Roman Galimany serien constants, una d’elles, ----si apareixia una nova colla per les festes decennals del 1971--- la Colla Vella no actuaria ---- i causaria, a més, grans aldarulls per tal d’aigualir les festes ----Una altra colla a Valls no hi tenia cabuda----- i si algú volia fer castells que anés amb ells.-----------  Aquest  fet és ratificat de forma oficial pel Sr. Galimany en una entrevista realitzada per qui us parla el 1997.

Doncs bé, sabeu què va passar? que la pressió va fructificar i la nostra Colla no va poder reaparèixer per les Decennals del 1971 a la plaça del Blat.

Però, tot i què la prohibició va ser absoluta, la Colla, amb coratge i amb ganes, reapareixeria igualment, tot i sabent les conseqüencies que podria comportar, i ho faria a la plaça del Pati del Castell, el mateix dia 2 de febrer. Tot i actuant sense permís, una bona part de Catalunya se’n va assabentar a través dels mitjans de comunicació. Mireu sinó, només,  una petita  mostra i com ens han conceptuat al cap dels anys:

-El setmanari vilafranquí Tothom el 1971:
El proper dia 2 de febrer es reincorpora a les colles castelleres la de la Muxerra de Valls, que aquest mateix dia oferirà als seus simpatitzants la primera actuació d’aquesta nova època castellera de la veterana colla vallenca.

-L'Eco de Sitges, el  1976 per Francesc Berbegal:
La seva formació tingué lloc en l’any 1970. Tanmateix cal considerarlos com hereus de la llegendària i històrica colla de la Muxerra. (en referència al nom de Colla Nova, com sempre ha estat coneguda)

-La Vanguardia, 15.2.1981 per Eloi Miralles:
Los herederos y continuadores de la antigua colla vallense de La Muixerra (en referència a la Colla Nova) con algun lapsus de algunos años en su último tramo pueden y deben estar satisfechos por esta trayectoria de diez años plagada de éxitos. Nuestra felicitación mas cordial.

-Catalunya Cristina, el 1981 pel vilanoví Jaume Casanova (àlies) Crossa:
 En un principi –i com a tàctica- varen negar qualsevulla vinculació a l’antiga, gloriosa, centenària i llavors desapareguda Colla Nova dels Xiquets de Valls (autotitulada colla Muxerra, la del llegendari Barrufet (a) Blanco); darrerament han reconegut que en són els hereus, cosa que era pública i manifesta; i és més, se’n senten orgullosos (...) és  un reconeixement  de mèrits i constatació de la seva raó de ser i el seu entroncament històric.

En els volums del Món Casteller, d’en Pere Català Roca, diu, ...un grup d’antics components de la Muxerra varen decidir tornar a fer sorgir l’actual Colla Joves.

El 4 d’abril de 1971, dia de Rams, dos mesos després de la represa, la colla tornaria ha aixecar castells a la plaça del Pati fent, entre altres, el primer 4de7 i descarregat.

-La Revista vallenca Cultura va dir: El domingo de Ramos efectuó una nueva salida publica la “Colla Nova dels Xiquets de Valls”, hace el nombre y acabamos con la archibizantina polémica (sobre su denominación), ofreciendo a los vallenses sus castells...

Per la festa major de St. Joan, la Colla, davant l’evidència dels castells que bastia, era contractada oficialment per l’Ajuntament de Valls a actuar a la Plaça del Blat. Seria, doncs,  la sortida oficial de la represa amb el nou nom de “Joves Xiquets de Valls”.

Encara que ja teniem nom oficial imposat des de l’Ajuntament i acceptat pels nostres representants, ja que els noms històrics no es van poder recuperar, els aficionats als castells ens anomenaven amb aquests noms històrics per la composició dels seus castellers. Per exemple.... des de Vilafranca i a través del setmanari Tothom, quan la Colla va ser invitada al IV Concurs Anxaneta de Plata celebrat per St. Fèlix del mateix 1971, ens anomenava Colla Nova Xiquets de Valls. El diari barceloní Solidaridad Nacional “la Soli”, l’articulista Fèlix Cusiné, parlava amb els mateixos termes.

Bé, en qualsevol cas, la represa havia estat una realitat i la Colla tornava a caminar aconseguint grans èxits com tots vosaltres ja coneixeu, com per exemple:

Qui no recorda----- el primer 5de8 descarregat a Valls 1981 i primer del segle XX.

Qui no recorda-----el primer  4de8 amb el pde6almig carregat del segle XX, segons les Bases del concurs de Tgna. del 1982,  castell que no ens va puntuar per la pressió de l’altra colla de Valls i ens vam haver de retirar del concurs.

Qui no recorda----- el primer 3de9amb folre descarregat per Sta. Úrsula a Valls i  primer del segle XX.

Qui no recorda----- el primer 2de9amb folre i manilles carregat al Vendrell l’any 1994 i el descarregat, també al Vendrell, l’any 2000.

Qui no recorda-----el primer Pilar de set amb folre carregat, a la plaça sense nom o de la Zeta, de Valls, el 1997. Era el primer del segle XX per una colla vallenca.

i el primer, també, a la plaça del Blat del mateix any per Sta. Úrsula?

Qui no recorda----- el primer intent del 4de9net del segle XX, el 1983, quan no es parlava encara de castells nets?. ...Ah!...però... el 4de9 net seria una realitat el 1999, ja que la Colla el carregaria per Sta. Úrsula...., no va ser tot una proesa aleshores?..... Era el primer del segle XX a Valls.
I els dos que vàrem descarregar a Vilafranca? Un l’any 2000, el primer descarregat per una colla vallenca del segle XX  i l’altra el 2001. Era el primer del segle XXI descarregat per una colla vallenca.

I el primer 5de9 amb folre carregat per Sta. Ursula del 1998 qui no se’n recorda. I els 2 descarregats, el 2008, per St. Fèlix i per Sta.Úrsula?.... Tot una gesta.

Qui no recorda-----el primer intent de 2de8 net de l’any 1987 també per Sta.Úrsula. Erem la primera colla del món casteller que intentava aquest mític castell el segle XX. Llàstima que d’aquests intents nets no hi hagués continuitat.... però.... val més tard que mai....i la vedette dels castells, el 2de8net, finalment, seria carregat, el 2004 també per Sta. Úrsula, amb el regust de no descarregar-lo tal com havia anat la setmana anterior al Vendrell. Era el primer del segle XX i XXI a Valls. Què me’n dieu?

Recordeu també que vam ser la primera colla del segle XX en intentar el 3de9net a Vila-Rodona, el novembre del 2000,  els dosos es donaven la mà!

Bé....com veieu.....No acabariem..... 

Avui...., 40 anys després de la represa....., us plantagem una pregunta.

Quin sentit ser de la Colla Joves Xiquets de Valls i no d’una altra agrupació castellera?

Quin sentit té!!!!.................Us diré alguns exemples i segú que vosaltres ni podreu afegir molts més:

Doncs,....Té sentit..... el fet de pertànyer a la colla més antiga del món casteller i de la mà del primer cap de colla de la història dels castells de Valls,  en Josep Batet Llobera (àlies) Casteller.

Té sentit....el fet de pertànyer a “la primera Colla castellera” que va descarregar el 3de9 límpio desde los segundos el 1851 a Tarragona i que ha fet els grans castells els segles XIX, XX i XXI, com ara, el 3de9 net, el 4de9 net, el 2de8 net i Pilar de 7 net.

Té sentit.....el fet de pertànyer a la Colla vallenca que porta els colors de la ciutat de Valls a la seva vestimenta, des del 1930: Vermell per la camisa i blanc pels pantalons amb mocador vermell al cap amb llunes blanques.

Té sentit.....el fet que la premsa tarragonina del 1932, ens digui que el color vermell encès de la camisa, a més, és el color de la lluita i de l’entusiasme.

Té sentit....el fet de pertànyer a la agrupació que té una Galeria de Caps de Colla que ningú més la pot imitar sent l’enveja de moltes colles castelleres.  Dos-cents anys de caps de colla no ho pot dir tothom. 

Té sentit..... el fet de tenir les ganes, la força, l’energia, l’entusiasme,  l’ànim, la il·lusió, el coratge, la satisfacció, l’autoestima, la solidaritat, el valor, la grandesa i l’orgull de formar part d’aquest col·lectiu tant antic, que actualment es diu.... Colla Joves Xiquets de Valls.

La suma de tots aquests sentits i més.... és el que ens distingeix d’altres agrupacions castelleres que cap d’elles ens pot arrabassar.

Bé, el temps s’acaba, però us diré què......si fem pinya, anem tots units i fem bé les coses, tornarem a fer els grans castells i, com diu en Josep Guardiola....., serem imparables.

Acabo----- acabo ara sí,----- amb unes paraules que deia el nostre antic casteller, el vallenc Ramon Solé Clariana (àlies) l’Escolanet,  quan li preguntaven,.....  Ramon, quantes colles hi ha a Valls? ell contestava, .....escolteu bé la resposta: .......N’hi ha dues..., una és la Vella i l’altra és la meva, es digui Nova, Muxerra o Joves."

A continuació insertem l’adreça web on hi trobaran totes les fotografies sobre la diada dels 4 aniversaris:
https://picasaweb.google.com/117843608070755959226/40302510#

També podeu consultarel web de la Colla Joves Xiquets de Valls, pel reportatge de l'acte:

http://collajoves.org/index.asp?carpeta=noticies&web=noticies&tipus=asp&id=377

 

I per acabar insertem l'entrevista efectuada per qui subscriu a l'alcalde Sr. Roman Galimany efectuada el 9 de desembre de 1997, i signada per ell mateix, com a reforç o suport de les paraules que hem mencionat en aquesta conferència sobre el tema Colla Vella:

La premsa vallenca: El setmanari El Vallenc, divendres 21 d'octubre de 2011:

22 d'octubre de 2011 jcf