El Casteller
.cat

 

 

 

Inici

articles

 

 

Premi periodístic
Joan Ventura Solé

creat per la Colla Joves Xiquets de Valls,
la colla liberal-republicana-progressista

 

Premi Isidre de Rabassó
 creat per la Colla Vella,
 la colla carlina

 

ciberquadern d'història

 

 

Link "el casteller.cat"

 

 

 

 

Els castells humans

Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO

-Primer aniversari de la seva Declaració.-

 

Era el 16 de novembre de 2010, uns minuts abans de les 4 de la tarda (hora catalana), quan el món casteller rebia amb satisfacció la noticia que els “castells humans” eren declarats Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

A Valls, ciutat bressol dels castells, ciutat que va fer una revolució d'aquelles estructures de Ball de Valencians o d’aquells castells o sostres de gent de forma piramidal a les estructures de castells actuals fets amb pilars de persones en línia perpendicular, es van reunir a la plaça del Blat les dues colles de Xiquets de Valls, la Joves i la Vella, per rebre la notícia oficial des de Nairobi (Kenya).  Un cop confirmada la notícia es van deixar anar un miller de globus amb els colors de la ciutat, blancs i vermells.Tot seguit s’aixecarien dos pilars de cinc, un per cada colla i els posteriors parlaments.

El president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, Sr. Miquel Botella,  va afirmar que “la declaració és la culminació de la progressió que els castells han seguit els darrers anys, i alhora, un punt de partida per encarar els reptes de futur i servirà per augmentar l’interès pels castells,  per reforçar les colles i augmentar el nombre de seguidors”.

El conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Sr. Joan Manuel Tresseras, entre altres coses, digué que “aquest reconeixement ens referma la singularitat i ens fa més universals”.

Per aquesta efemèride l’Ajuntament de Valls va inaugurar una placa commemorativa de l’acta situada a la façana de la casa de la vila:

Fotografia Joan Climent

TV2 comunicava la noticia del reconeixement dels castells com a Patrimoni de la Humanitat:

La televisió TAC12 ho resumia amb aquestes imatges:

 

Un any després, l’Ajuntament de Valls, amb l’alcalde Batet al cap davant, inaugurava una placa a la plaça del Blat, on hi consta «Quilòmetre zero del món casteller». Una placa realitzada pel joier i escultor tarragoní Joan Serramià. Aquesta és una peça d’orfebreria situada al terra de la plaça.

La descoberta es va fer coincidir a la mateixa hora que la Unesco va anunciar la declaració dels castells com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Hi eren presents les dues colles vallenques, la Vella i la Joves Xiquets de Valls, representades pels seus Caps de Colla i Presidents de les dues entitats..

A la peça d’orfebreria hi consta :"Commemoració de la proclamació dels Castells com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, 16 novembre 2011, Km. 0 del món casteller i la completen l’Escut de la Ciutat, l’anagrama de la Unesco i el pom de dalt d’un castell.


Fotografia Joan Climent

La televisió TAC12 ho resumia d'aquesta manera:

novembre 2011jcf.