El Casteller
.cat

 

 

 

 

Inici

biografia

articles

art. sobre construccions humanes

personatges

altres agrupacions

publicacions

videos

massmedia

Josep Batet Llobera (a) Casteller

contacte

 

Premi periodístic
Joan Ventura Solé

creat per la Colla Joves Xiquets de Valls,
la colla liberal-republicana-progressista

 

Premi Isidre de Rabassó
 creat per la Colla Vella,
 la colla carlina

 

ciberquadern d'història

 

 


Link "el casteller.cat"

 

 

 

 

Publicat a la Revista Foc Nou, octubre 2011.
i a la Revista La Planenca, n. 40 el 2011

 

 

La Vella amb Mella.
La Colla Vella participa en un meeting carlí a Montblanc el 1903

Era el primer terç del segle XX quan va regnar el rei borbó Alfonso XIII del 1902 fins el 1931. Els partits polítics estaven destriats, uns dintre del sistema, com els partits dinàstics, el conservador, el liberal i els als altres al marge del sistema com els carlins, els nacionalistes, els republicans i l’obrerisme. A Catalunya, la Lliga Regionalista (nacionalista) va guanyar a les eleccions el 1901 i la vaga general del 1902 l’obligà a definir-se com una força conservadora. A les eleccions generals i municipals del 1903 la Unió Republicana les va guanyar.

Aquest any 1903, el rei Alfonso XIII visitava Estella (Navarra), el cor del carlisme. Els polítics dinàstics van considerar que el partido absolutista ha muerto, habiendo dejado de ser una amenaza y un peligro.(1) Aquesta reflexió ve al cas, perquè els carlins havien provocat tres guerres el segle XIX i les varen perdre totes elles.

Però el carlisme no havia mort i els carlins continuarien defensant el seu rei Carlos Maria de los Dolores de Borbón i de Austria-Este conegut com Carlos VII (1848-1909).

Un de tants actes que organitzaven se’n va dur a terme un de molt important a Montblanc, un Meeting Carlista, el diumenge dia 21 de juny de 1903, amb la presència d’un personatge de pes: Juan Vázquez de Mella Fanjul nascut a Cangas de Onís el 1861 i mor a Madrid el 1928. Era un líder parlamentari i principal ideòleg del carlisme, escriptor i filòsof catòlic, de molta memòria i brillant capacitat per l'oratòria i la política. Va ser diputat a les Corts espanyoles del 1893 al 1916.

Enciclopedia Symploké, internet

Per la importància de la seva visita al Meeting Carlí de Montblanc transcrivim part del que succeí. El corresponsal del Diari de Tarragona, el 23 de juny, ho narrava de la següent manera:

«El diario invitado por el Comité provincial del Partido carlista, partido con el que estamos distanciadísimos, nos trasladamos el domingo, dia 21, en el tren de las 7’40 á la villa de Montblanc. El tren portava 25 cotxes (wagons) plens de viatgers.(2)

De esta capital salieron bastantes partidarios del eterno pretendiente que fueron engrosando en todas las estaciones del tránsito.

En Reus se despacharon 150 bitlletes y en la Plana (Picamoixons) 500 bitlletes.

Discurrió el viaje sin ningún incidente notable que reseñar, pero al llegar á la Plana los acordes de una marcha guerrera nos hicieron asomar á la ventanilla. Era una música que obsequiba al Sr. Mella, á quién acompañaban algunas señoras y entre éstas la de Bobadilla, varios carlistas, representantes de la prensa barcelonesa y dos concejales del Ayuntamiento de Valencia que habian ido á invitar al Sr. Mella para que visite la ciudad de las flores.

Al llegar á Montblanc los acordes de dos músicas que, aunque ejecutaban al unísono un himno guerrero, cada cual tiraba por su lado, ensordecian el espacio con sus trompetazos, dando la bienvenida á los que acudian al MEETING CARLISTA. También vimos las sociedades corales de Riudoms y Centro de Montblanc, la Colla Vella dels Xiquets de Valls y el ball de bastonets. La estación y las calles estaban cuajadas de público El recibimiento que se hacia á Mella era entusiasta y delirante.

Entre la concurréncia se veian muchos sacerdotes “más de cuatrocientos,(3)” y una comisión de frailes del convento de la población. Puesta la comitiva en marcha se oyeron vivas á Carlos VII (...) llegando frente á la iglesia parroquial y en un edificio de al lado que nos dijeron era la rectoria, se hospedó el Sr. Mella y sus acompañantes.

Las músicas continuaron tocando el himno, los Xiquets elevaban sus atrevidas torres, entre éstas un espadat, recibiendo al xaneta la señora de Bobadilla y el ball de bastonets ejecutaba con precisión sus diferentes ejercicios que fueron con justicia aplaudidos.

Para calmar la impaciencia del público, el Sr. Mella, salió al balcón, y con sonora y potente voz saludo á sus correligionarios y a Montblanc (...) Atacó á los hombres inconstantes en politica que apostatan de sus principios, variando como las veletas. Terminó dando vivas “Viva la soberania social de Jesucristo”, Viva la soberania regional” y “Viva aquello que no podemos decir pero que vosotros sabeis y amais”.

Continuaron los Xiquets y ball de bastonets ejecutando sus habilidades hasta que la campana de la parroquia llamaba á los fieles a misa de once (...)

Els Xiquets de Valls levantaron sus atrevidas torres en el atrio del templo en obséquio al Sr. Mella. (4) Van bastir el tres de set (5).

Al elevar la Hóstia las músicas citadas ejecutaron la Marcha Real de un modo admirable por la afinación y unidad que reinó (...)

Al Sr. Mella, acompañantes y periodistas se les obsequió en el Centro de Montblanc con un almuerzo que duró hasta las tres, siendo saludado por distintas personalidades salientes del carlismo de varios pueblos.

Á las tres nos dirigimos al local donde debia celebrarse el MEETING, situado en las afueras de la villa. Éste presentaba buen golpe de vista.(...) al fondo un retrato de Don Carlos y como remate, confeccionado con flores artificiales se leia “Gloria á Mella”.

Á las cuatro en punto comenzó el Meeting, calculándose en unas 7.000 las personas que asistieron. (6)

Con un calor inaguantable y una paciencia que ni la de Job, aguardamos pacientemente unas tres mil personas hasta las cinco menos cuarto, hora en que se presentó la comitiva precedida por los Xiquets, ball de bastonets, el coro del Centro con su estandarte y una música, que como tocaba sola, se podia oir.

Los Sres. Olessa, diputado provincial y Gaya, seminarista, éste, pronunciaron dos notables discursos ensalzando las cualidades del Sr. Mella, ya como propagandista de las ideas carlistas, ya como orador elocuentísimo.(...)

Como nuestro reloj marcaba las seis menos cuarto, hora de la llegada del tren de Lérida, tuvimos que abandonar el local para regresar á Tarragona, con harto sentimiento, pués aunque el Sr. Mella profesa unas ideas de las que nos separa un abismo, nos dolia, no poder oir todo el discurso, porque éste es un notable orador, de fácil, correcta y arrebatadora palabra y los que sentimos, admiramos el arte y el talento doquiera se encuentre.

Colla Vella, al 1922, davant el Círcol Tradicionalista de Valls al carrer de l’Escrivania (foto gentilesa del Món Casteller)

Com hem observat la Colla Vella no tenia cap problema en participar amb els carlins, doncs sempre ho havia fet i, a més, a les guerres carlines. Ara, el segle XX, continuava col·laborant i no una sola vegada sinó en diverses ocasions i en aquest cas per Mella, el binomi Vella-Mella.  A Valls, feien castells davant del Círcol Tradicionalista, al carrer de l’Escrivania; a València, a un meeting de José Maria Gil Robles, líder de la CEDA (Confederación Española de Derechas Autònomas), un partit d’extrema dreta, etc. Una nota del Diari de Tarragona mencionava la mor de Magí Güell, als 78 anys, un testimoni que manifesta haver participat a la guerra amb els carlins i havia pujat a quarts del castell de nou amb la Colla Vella. Les dues colles dels Xiquets de Valls, des dels seus inicis havien nascut polititzades. La Colla dels Menestrals (Joves), liberal, republicana (esquerra), la Colla dels Pagesos (Vella), absolutista, carlista (dretes).

Per últim afegirem una part de la nota del Partit Carlí de Catalunya al Partido Carlista de Euskalerria, que feia avinent la pèrdua d’un carlí reconegut arreu: en Joan Guinovart Escarré que entrà a formar part de la Colla Vella actual el 1947 i que fou traspassat l’any 2007: «Como buen vallense era miembro activo de la Colla Vella del Xiquets de Valls –la colla dels carlins».

 

Font documental:

Qui necessiti les fonts documentals pot demanar-les a

jclif@elcasteller.cat

 

20 de novembre de 2011jcf