El Casteller
.cat

 

 

 

 

Inici

biografia

articles

art. sobre construccions humanes

personatges

altres agrupacions

publicacions

videos

massmedia

Josep Batet Llobera (a) Casteller

contacte

 

Premi periodístic
Joan Ventura Solé

creat per la Colla Joves Xiquets de Valls,
la colla liberal-republicana-progressista

 

Premi Isidre de Rabassó
 creat per la Colla Vella,
 la colla carlina

 

ciberquadern d'història

 

 


Link "el casteller.cat"

 

 

 

 

 

 

La "i" de la Muixerra

 

No ha quedat clar quina és la paraula correcta: muixerra o muxerra o altres variants. És d'origen àrab?  És probable, i el seu significat no està definit. El que sí està clar és que era un nom d'una confraria vilafranquina.

Quan s'ha escrit sobre la Confraria o sobre la colla castellera del mateix nom, diversos autors han utilitzat el mot de totes les maneres, els uns amb la "i" i els altres sense la "i". Per què? Suposem pel que hem explicat en el paràgraf anterior.

En qualsevol cas volem explicar perquè la Colla La Muxerra (Joves Xiquets de Valls) s'ha d'escriure sense la -i-

Abans però, unes notes sobre qui era la Confraria i perquè la relació amb els castells.

La Confraria La Muixerra, de tendència carlina, estava formada per la classe pagesa bullangosa vilafranquina, és a dir, avalotada, revoltosa,  procedent de joves forasters fills d'Espanya i que causaven discòrdies i disputes contra l'altra Confraria La Roser. Aquesta última estava composta per la menestralia vilafranquina de tendència liberal.

Doncs bé, les dues colles de Valls, la dels Menestrals, liberals i la dels Pagesos, carlistes anaven a actuar per les festes de les dues confraries. La primera, el primer diumenge de maig i la segona, 40 dies després del diumenge de resurrecció del Senyor, també el mes de maig.

Les Colles eren convidades per la confraria corresponent, és a dir, La Roser, triava a la Colla de Menestrals, de Josep Batet Llobera (a) Casteller  i la Muixerra, a la Colla de Pagesos. Per què? Doncs per les afinitats polítiques de tots plegats.

De manera que la Colla de Menestrals va ser coneguda com la Colla La Roser pels vilafranquins i la Colla de Pagesos, com la Colla la Muixerra. Segons Antoni Ribas, autor de la transcripció del llibre "Passant comptes amb Sant Fèlix Màrtir" aquest fet passava el 1840.

Aquests nous noms per a les colles vallenques van perdurar fins el 1876, després de la tercera guerra carlina. Doncs, la Roser va prendre el nom de Colla Nova i la Muixerra va prendre el nom per Colla Vella. El perquè dels nous noms ja estan explicats en un altre treball que poden consultar al www.elcasteller.cat

Avancem:

Era el 1939 quan es va acabar l'última guerra civil guanyada pel dictador Francisco Franco Bahamontes, caudillo de España. L'alcalde de Valls, Joan Cusidó, va obligar a les dues colles vallenques a fusionar-se sota l'amenaça del càstig (presó, afusellaments). No podia permetre que la Colla Nova, la colla liberal-republicana, visqués amb el franquisme. Per la Colla Vella no hi havia problemes, el seu color era clar.

Ara passava a dir-se "Colla Xiquets de Valls" amb els castellers de la Colla Vella i de la Colla Nova. Aquests últims obligats a aixecar el braç dret i no dir ni piu. Muts i a la gàbia.

Fixeu-vos que encara no n'hi havia prou. Uns anys més tard, el 1947 a la Colla barrejada, que per cert era un orgue de gats, li van implantar un nou nom, ara "Colla la Muixerra". No entraré en els detalls de com va anar tot plegat, però si diré que va ser una bufetada pels castellers de la Colla Nova, doncs el nom de Muixerra no anava amb ells. Era un nom carlí, de dretes, del segle XIX. Sabien que Colla La Roser no podia ser, era lògic. A callar i endavant. Ai las!!! s'havia aconseguit tenir dins del règim franquista una colla amb nom de dretes. Ep! hem de tenir en compte que el 1946 va néixer una colla de castellers de gent jove que mai havien fet castells i a poc a poc s'hi van introduir castellers de la colla vella d'abans de la guerra i alguns que anaven amb la Colla Unificada. Amb tot l'enrenou aquests últims es van fer l'amo de la Colla i aconseguirien fer fora als fundadors i posar el nom de Colla Vella-Rabassó gràcies al Governador Civil i Jefe provincial del Movimiento de Tarragona. Com aquell que res el règim franquista tenia dues colles en noms de dretes. Ho havien aconseguit.

Bé. Resulta que el 1946 es va fundar el "Patronato dels Xiquets de Valls" amb la missió de protegir, fomentar i reorganitzar els castells dels Xiquets de Valls. L'alcalde de Valls, el camarada José Ma. Fábregas Cisteré, falangista i Jefe local del Movimiento presidirà els actes. Un dels seus vocals fou en Francesc Blasi i Vallespinosa.

AMV

Francesc Blasi i Vallespinosa va néixer a Valls el 1872 i va morir a Barcelona el 1951. Era industrial i escriptor. Aficionat a la fotografia i a l'excursionisme.

Veiem la composició del Patronato:

President: Lluís Dalmau i Solé 
Vicepresident: Ramon Barrufet i Fàbregas (Colla Nova)
Tresorer: Lluís Montserrat i Esplugues (Colla Vella)
Secretari: Eugeni Cirac Fontova
Vicesecretari: Octavi Roca i Miquel (Colla Nova)
-Vocals: Josep Batalla i Mallorquí (Colla Vella)
Vocals: Francesc Blasi i Vallespinosa
Vocals: Fulgenci Sanahuja
Vocals: Vicenç Cusiner
Vocals: Francesc Cases
I dos representants dels Xiquets: Ramon Fontanillas Serra, (Colla Nova) i Josep Nolla i Batista (Colla Vella)

La premsa vallenca publicava: "La Colla Xiquets de Valls que desde la liberación viene actuando y últimamente bajo la tutela del Patronato, se ha visto en la precisión de darse un nombre, en ocasión de haberse organizado (“organizado” sinònim de: constituir, fundar, instituir, etc) la nueva colla de Xiquets. Por unanimidad acordaron los componentes adoptar el nombre de “La Muixerra” en atención a las gestas castelleras de nuestro pasado. Celebramos la noticia".

Segons Francesc Blasi i Vallespinosa s’acordà acceptar tots els castellers que demanessin ingressar-hi sense somniar que a Valls poguessin formar-se noves colles. Continua... També es prengué l’acord d’acceptar les colles castelleres que ho demanessin, mentre llur actuació s’apartés d’utilitzar els noms de NOVA i VELLA la qual cosa ressuscitaria l’antiga política polemista d’antany i el Patronat només podia permetre la política dels castells.

El Patronat, doncs, va prendre l’acord unànime de donar-li el nom de Colla La MUIXERRA, per a distingir-la de l'altra creada el 1946, sense masses explicacions.

Una vegada oficialitzat el nom de La MUIXERRA, actual Joves Xiquets de Valls, i coneguda popularment com la Colla Nova, pels seus components i pel seu cap de colla, Ramon Barrufet Fàbregas (a) Blanco, feu la seva primera actuació amb aquest nom a la plaça del Blat per St. Josep, el 19 de març, l'onomàstica de l'alcalde.

Un any i mig després, el 10 de desembre de 1948, el vocal del Patronat, el Sr. Francesc Blasi i Vallespinosa enviava una carta al Secretari del mateix Patronat, Sr. Eugeni Cirac Fontova, on en el quart paràgraf parla del nom de La MUIXERRA:

«Es parla de La Muixerra com a substitut de La MUXERRA. Jo no estic conforme amb la "i". Crec que el nom més adaptable per la seva senzillesa fonètica i significat és La MUXERRA. Caldria que hom anés d'acord i que no se'n parlés més»

Quedava clar que el Patronat no estava del tot d'acord amb el nom quan Blasi manifesta -que no se'n parli més-. Però en Blasi se'n va sortir perquè a partir d'aquells moments el nom oficial ja seria sense la "i".

ACAC

Observem en el seu llibre "Els castells dels Xiquets de Valls", publicat el 30 de setembre de 1948 quan parla de la Muxerra ja l'escriu sense la "i", fins i tot, quan escriu la "Cançó de la Muxerra" i quan el Patronat fa el seu full informatiu anual.

En la "Cançó de la Muxerra" hi ha una frase que diu: Som néts de La Muxerra... tot referint-se a l'antiga colla carlina del segle XIX i ho diu per voler demostrar l'antigó de la colla actual.

Qui subscriu no ho comparteix, doncs dins del col·lectiu, la majoria eren castellers de la Colla Nova, per tant el que va fer dient aquesta frase va ser menystenir els castellers d'aquesta Colla què, a més, havien de callar i aixecar el braç quan convenia. Cas contrari ja sabien el que els hi passaria. El nou nom de dretes de la Colla no els pertocava. No calia aquesta frase a la cançó. En qualsevol cas, la cançó va fracassar.

Per acabar, caldria influir a la Colla Joves Xiquets de Valls que sempre que parlés de La Muxerra ho fes sense la "i" com va ser el desig d'en Blasi i Vallespinosa. Seria una manera de distanciar-se de la veritable Colla la Muixerra, la carlina del segle XIX.

Recordem que la Colla és descendent de la Colla La Roser, la liberal i republicana i també de la Colla La MUXERRA, sense "i" del segle XX.

 

Font documental:
Per més informació el www.elcasteller.cat.  hi trobareu el detall del que estem parlant.
-El 3deVuit, "Roseristes i Muixerristes, per Jaume Grau Enfruns, 14.2.1997.

 

18 d'abril de 2017jcf