El Casteller
.cat

 

 

 

Inici

art. sobre construccions humanes

 

 

Premi periodístic
Joan Ventura Solé

creat per la Colla Joves Xiquets de Valls,
la colla liberal-republicana-progressista

 

Premi Isidre de Rabassó
 creat per la Colla Vella,
 la colla carlina

 

ciberquadern d'història

 

 

Link "el casteller.cat"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

El Quatre de Vuit amb el pilar de sis al mig
 i el Concurs de Castells de Tarragona 1982
El primer carregat del segle XX

 

 

  (a)  

Primer 4de8 amb el pilar de 6 al mig carregat per la Colla Joves Xiquets de Valls i del segle XX.

Fotografia, jcf

 

El quatre de vuit
Baixos: Ignasi Urquia, Ferran Porcel, Paco Guerra, Joan J.Expòsito
Segons: Albert Baldrich, Jacint Fontanillas, Joan Inglès, Joan Pallarès
Terços: Joan R.Toda, Josep Ma Estil·les, Francesc Rafí, Magí Güell
Quarts: Manuel Espin, Lluís Güell, Frederic Gormar "Fede", Joan C.Muñoz
Quints: Geroni Garcia, Manel Lòpez, Joaquin Feràndez, Jesús Romero
Dosos: Fermín Luna, Isaac Rubio (fill de l'exCap de colla)
Aixecador: Miquel de Haro "Miguelin"
Anxaneta: Pere Baena
El Pilar
Baix: Floreal Bosch
Segon: Francesc Sànchez
Terç: Salvador Ramon "Salvadoret"
Aixecador: Francesc Fabra "Quico Fabra"
Anxaneta: Jordi Muñoz

 

Era el 3 d’octubre de 1982 quan la Colla Joves Xiquets de Valls carregava per primera vegada el segle XX l’espectacular castell de Quatre de vuit amb el pilar de sis al mig segons les Bases del IX Concurs de Castells de Tarragona.

Després de moltíssimes reunions per tal de perfilar les Bases per aquest concurs castellístic hi hagué un apartat, entre altres, que afectava a l’aixecament del mencionat castell. Donat que fins aquella data era un castell complex i inèdit al segle XX es volgué canviar la forma de com seria carregat el castell per tal de facilitar que alguna colla castellera l’intentés de bastir-lo. Era un castell que feia més de  70 anys que no s’intentava.

Les Bases, en l’apartat corresponent als castells de quatre amb el pilar, Punt 13 diu: Els castells de quatre amb el pilar es consideraran carregats, quan resta l'enxaneta al mig fent l'aleta i els dosos es deixin anar de les mans. En aquests castells s'haurà de desfer primer el quatre i després el pilar.

L'apartat important pel que afectava a tots els castells era el Punt 18: La irregularitat en l'execució d'un castell, constatada pel jurat, portarà com a conseqüència la seva desqualificació. Si es donés aquesta circumstància es desqualificaria el castell. És a dir, s'havia adoptat un criteri diferent del que s'aplica actualment. Es considera carregat quan el pilar queda sol damunt la pinya.

Fins aquí el mencionat apartat seria acceptat pel Patronat Municipal de Castells de Tarragona organitzador del Concurs tarragoní.

Arribat el dia del Concurs, la colla castellera que intentaria per primera vegada el quatre de vuit amb el pilar de sis al mig seria la Colla Joves Xiquets de Valls. Era la Colla campiona de l’anterior Concurs (any 1980).

 

 

«...puja el castell es corona el quatre de vuit i l’enxaneta féu l’aleta i baixà, i l’aixecador passà al pilar i féu l’aleta corresponent. Quan començava a desmuntar-se el castell per deixar el pilar net, l’enxaneta i un quint (del quatre de vuit) caigueren des de dalt d’una manera espectacular. I aquí vingueren les raons....el cert és que el jurat  donà el castell per desqualificat i, després de discussions, baralles, crits, actituds favorables i actituds desfavorables, la Colla Joves, de Valls, no estant d’acord amb el veredicte, optà per retirar-se del Concurs. Valls perdia l’oportunitat de copar altra volta el primer i el segon lloc del Concurs, ja fos primer la Colla Vella i segon la Colla Joves, ja fos primer la Colla Joves i segon la Colla Vella». (Daniel Ventura Solé a Cultura, 1982)

(1)

«La Colla Jove dels Xiquets de Valls habia montado una original torre de cuatro de ocho con aguja. El último xiquet habia ya coronado la aguja y empezó a descender. El Jurado ateniéndose al texto del artículo trece de las bases del Concurso, anuló la actuación de la Colla Jove dels Xiquets de Valls. Los miembros del jurado consideraron que la aguja no habia sido bien cargada y que el que debia coronarla habia empezado a bajar cuando todavia no habia concluido su actuación. Segundos después, desmontada ya la torre humana, los xiquets se sintieron ofendidos y presos de un gran nerviosismo...Los xiquets califacaban de totalmente injusta la actuación del Jurado... La Colla Jove dels Xiquets de Valls decidió no repetir la actuación y retirarse del concurso, no sin antes pretender encontrar la solidaridad de los demas castellers». (El Periódico, 4.10.1982) Es van retirar del Concurs, en solidaritat, els Nens del Vendrell.

«...Y nuevamente se hizo el silencio en la plaza cuando la “Jove de Valls” anunció su propósito de intentar el “4de8 amb l’agulla”, cosa que se hacia por primera vez en lo que va de siglo. La aparatosa mole humana fue elevándose, elevándose, hasta lograr “l’anxaneta” coronar el “quatre”. Sin embargo, al pasar a “l’agulla” hubo un momento de duda, el “castell” se tambaleó, se retiraron los “dossos” y, desde nuestra posición, no pudimos ver si el “anxaneta” hacía o no “l’aleta”. El caso es que “l’agulla” y el “quatre” fueron  desmontándose simultáneamente. L’agulla en ningún momento se la vió sola. Júbilo de unos, que lo daban por “carregat”, protestas de otros, miembros del jurado que dicen que no, otros que sí. El alboroto es mayúsculo cuando el presidente del “Patronat Municipal de Castells” Sr. Durán, anuncia que va a procederse a la deliberación....se notifica que el “castell” de la Jove vallense ha sido descualificado por 3 votos contra 2. El escándalo es inenarrable. La Colla Jove dels xiquets de Valls, en un gesto sin precedentes en la historia de los concursos, se retira de la plaza, al tiempo que los mas exaltados de sus miembros dedican unos epítetos al jurado..» (Diario de Tarragona, 5.10.1982)

«La polèmica, però, es produí amb l’execució d’un quatre de vuit amb l’agulla al mig per part de la Colla Joves dels Xiquets de Valls. El jurat de taula fent ús de les bases, i en concret, dels articles, cinc, tretze i divuit, decidí, per tres volts a dos, desqualificar el castell. Tot seguit la Colla Joves abandonà la plaça essent secundada pels Nens del Vendrell...» (El Correo Catalán, 8.10.1982)

«...Tanmateix, el concurs s’acabà amb conflictes en retirar-se de la plaça de braus la Colla Joves Xiquets de Valls (campiona de la darrera edició), que va rebre la solidaritat inicial de diferents colles que es negaren a enlairar el castell que els corresponia a la quarta ronda. Finalment, els Nens del Vendrell també abandonaren el recinte i per tant es va acabar amb dues colles menys de les que començaren el concurs....La importància d’aquest castell és comprensible si diem que es tracta del primer cop que hom l’assoleix en el segle present (fa aproximadament noranta set anys que no era carregat). Segons sembla, fins el primer moment de carregar-los tothom està d’acord amb la licitud del castell i la gesta és plenament reconeguda, però el jurat de taula aprecià, segons el seu criteri, irregularitats en la baixada del castell i li atorgà zero punts, fet amb el qual la Colla Joves assolia una fita inèdita en la centúria, però, paradoxalment, es veia relegada en la classificació final del Concurs». (Avui, 9.10.1982 Josep Ma. Rodón Barrufet)

«...Otro momento culminante del concurso lo constituyó la retirada del mismo de la Colla Joves dels Xiquets de Valls, disconforme con el veredicto del jurado que anuló su intento del “quatre de vuit amb el pilar de sis al mig”, el cual –siempre según la versión del propio jurado—deberia considerarse “carregat” a tenor de lo que reza el apartado número 13 de las bases vigentes hogaño, pero no según lo que acordaron verbalmente las “colles” presentes en la reunión celebrada en Tarragona, el pasado dia 30 de Septiembre, en la que se dijo que se anularia cualquier intento del citado “castell” en el que se observase alguna irregularitdad».  (La Vanguardia, 10.10.1982 Eloi Miralles)

 

  (b)  

Els quints estan sortint fent l'acció de descarregar-lo mentre l'aixecador i l'enxaneta marxen del pilar agafant-se als quints i quarts sense caure. El castell es descarregaria tot alhora, castell i pilar junts. El castell havia estat carregat sobradament seguint les Bases del Concurs de 1982 Hem de manifestar que l'anxaneta i els dosos del quatre de vuit ja havien tocat a terra (observem a la dreta de la fotografia com un dos surt del cordó).

 

«La Colla Joves, doncs, es posà a la feina... Feia la impressió, per la seguretat amb què s’aconseguia el quatre de vuit pròpiament dit, que la segona part del mateix castell, el pilar, era a l’abast. Efectivament, l’anxaneta, després d’haver fet l’aleta al quatre de vuit es col·locà al cim del pilar de sis, el qual quedà descobert en deixar-se els dosos. D’acord amb les bases de Tarragona, en aquest precís moment s’havia carregat el difícil quatre de vuit amb el pilar de sis al mig. Quan començaven a baixar els quints, s’esllavissaren l’anxaneta i l’aixecador del pilar, i llavors el que entenem, separadament, per castell i per pilar es descarregaren alhora. Tenint en compte les al·ludides “bases de Tarragona”, el públic considerà que el quatre de vuit amb el pilar al mig s’havia carregat, però el Jurat el desqualificà..»". (Cultura, setembre 1983 per Miquel Trenchs i Mestres)

Naturalment, aquest sorprenent èxit de la Colla Joves Xiquets de Valls va treure de polleguera al Sr. Francesc Piñas Brucart, de la Colla Vella, que totalment exaltat i carregat d'una excessiva passió va ficar-se a un terreny que li estava totalment vedat i amb les seves amenaces (com ha estat sempre en els concursos de castells) va pressionar fortament al jurat per tal de que desqualifiqués el castell. Què hi feia el Sr. Piñas a la taula del Jurat mentre la Colla Joves Xiquets de Valls bastia el castell? És que la Colla Vella no hi tenia ja el seu representant? O és que no li tenien prou confiança? El Sr. Piñas, amb les seves paraules de que si no es desqualificava el castell la Colla Vella abandonava la plaça, no va coeccionar el Jurat?  El representant de la Colla Vella a la taula del Jurat era el carlí Joan Guinovart Escarré, persona molt influent.

Avui, 2013, la Generalitat donava la Creu de Sant Jordi al Sr. Piñas.

Davant d'aquest fets els castellers de la Colla Joves Xiquets de Valls es varen veure obligats a abandonar la plaça per demostrar la seva més enèrgica protesta. Que se'ns digui que el Concurs l'hauria guanyat igualment la Colla Vella no ens és vàlid ja que és molt diferent carregar un castell sense nervis que amb la imperiosa necessitat de puntuar...Tenim molt clar que no estàvem vençuts quan ens vàrem veure obligats a marxar.

En resum, el jurat considerava correctament carregat el castell, però el desqualificava per haver-se descarregat incorrectament. (Revista Foc Nou núm. 57, 1998, apartat "Te'n recordes?" sense signar.

Era la primera vegada a la història dels Concursos que una colla es retirava de la competició. La no acceptació del castell per part del Jurat que hagué de deliberar i forçat per elements de la Colla Vella (hem de dir que en aquells anys tenia molt de poder i feia i desfeia les Bases del Concurs a la seva mida) fou la retirada de la Colla Joves. La majoria de la plaça de Braus donava per carregat el castell, segons les bases del concurs fet que, com diu Josep M Rodón Barrufet, quan el castell va estar carregat ningú va protestar.

La protesta vingué quan al ser descarregat buscarien irregularitats per tal d’anul·lar-lo. No d’anul·lar la baixada que seria incorrecte si s’hagués descarregat com manen els cànons i donar-lo només per carregat, sinó d’anul·lar-lo tot. La pressió brutal dels elements de la Colla Vella cap a la taula del Jurat seria decisiva. Tota la plaça de braus ho veié. La cridòria era aspatarrant. La validesa del castell hauria fet minvar la moral de la colla vallenca i el Concurs hauria agafat un altre aire. Al llarg de la vida la Colla Vella sempre ha provocat situacions extremes. Una d'elles no deixar sortir a la plaça del Blat cap colla que no fos la seva el 1970 quan era la represa de la Colla la Muxerra.

El mateix Diego Bertran, del Diari de Tarragona, manifesta que la retirada de la Colla Joves Xiquets de Valls va esperonà a la Colla Vella que podia guanyar sense ajudes.

Efectivament, desapareixia una rival directa. La pressió quedaria reduïda només per la Colla  vilafranquina. S’acabava de deixar el camí pla cap a la victòria de la Vella. Un vertader escàndol!!.

Un any i mig després la Colla Joves Xiquets de Valls rebia una carta del Patronat Municipal de Castells de Tarragona on en el segon punt de la mateixa deia:

«En el transcurs del Concurs, la Colla Joves va carregar, segons les bases del Concurs-82, el 4de8 amb l’agulla, del desenvolupament del qual ha quedat prou constància en vídeos i material gràfic. El Jurat, posteriorment, va desqualificar el mencionat castell, amb una votació de 3 vots favorables a la desqualificació  i 2 contraris, sense que hi hagi cap constància escrita dels motius pels quals es va produir la dita desqualificació».

Observem la carta:

  (c)

 

Havia estat, doncs, un Concurs manipulat, perquè guanyés qui havia de guanyar. S’havia de fer mans i mànigues per tal d’arribar al seu objectiu i així va ser. Els titulars de la premsa eren diversos, un d'ells deia: La Colla Vella dels Xiquets de Valls, brillantíssima guanyadora. Quina barra!!! Quina objectivitat!!!

Per demostrar que el castell, seguint les Bases del Concurs, estava a l'abast de la Colla, uns quants dies després a les Fires de Santa Úrsula a Valls es va tornar a intentar i aquesta vegada, fins i tot, va estar a punt de carregar-se, sense les Bases del Concurs, és a dir, deixant el pilar de 6 sol damunt el cordó. Era el Segon 4de8 amb el p/6 al mig, que carregava consecutivament.

(d) (e)

Fotografies jcf

«El quatre de vuit amb el pilar de sis al mig fou carregat novament, segons “les bases de Tarragona”, per la Colla Joves, el 24 d’octubre de 1982, diada de Santa Úrsula, a la plaça del Blat. En aquesta ocasió el propòsit de la Colla Joves fou molt més reeixit, ja que després d’haver-se carregat el 4de8, i d’haver-se col·locat l’enxaneta al pilar de sis, tal com correspon, s’anà descarregant la part perifèrica del castell, o sigui el cos que forma el quatre de vuit, fins que només hi quedà un terç, que donava suport al corresponent terç del pilar de sis. En intentar retirar-se aquell terç, el pilar de sis s’enfondrà. Fou una magnífica demostració...» (Cultura, setembre 1983, Miquel Trenchs i Mestres).

Mig any després, per la Festa Major de Sant Joan 1983, a Valls, la Colla Joves tornaria a carregar, novament el "4de8 amb el pilar de sis al mig". La intenció era descarregar-lo definitivament. No va poder ser. Sigui com sigui era carregat seguint les Bases del Concurs de Tarragona del 1982. En aquesta ocasió només hi van quedar els segons del quatre damunt la pinya mirant el pilar. Fou el castell on s’arribà més lluny dels tres que s’havien enlairat.

 

 

(f)   (g)

 

En aquesta diada de Sant Joan, la Colla Vella també intentaria el castell mencionat. Seria el seu segon intent. El primer intent el trobaríem en el Concurs de Castells de l’any 1970. El provaria  i a la desesperada, perquè els Nens del Vendrell acabaven de guanyar el Concurs. Ni tan sols el varen carregar, varen fer llenya amb bastants ferits de consideració. El fet que la Colla provés novament el castell, dotze anys després, i després d’observar la seva rival carregar-lo dues vegades, demostraria la importància d’aquest castell complex ja que també el volien descarregar. La Colla Vella, finalment, el va carregar seguint les Bases del Concurs de Tarragona 1982. El castell va caura en el moment que intentaren sortir els quarts del quatre de vuit. 

Conclusió: El quatre de vuit amb el pilar de sis al mig tardaria alguns anys en poder ser descarregat. Els Castellers de Vilafranca van ser els primers en descarregar-lo en el segle XX, el dia 8 d'octubre de 1995.. S'havia trigat 13 anys des d'aquell primer castell carregat al Concurs de 1982.

 

Fotografia Mònica Fontanillas, néta d'en Ramon de Fontanillas, cap de colla (1940-1941 i octubre 1945)

La Colla Joves Xiquets de Valls descarregaria el seu primer 4de8 amb el pilar de sis al mig del segle XX per les Fires de Santa Teresa al Vendrell, l'octubre de 1998. Havien passat. 16 anys:

(2)

El Concurs de Tarragona de 1982 passarà als anals de la història dels concursos com el pitjor realitzat i manipulat amb escàndols inclosos fins aquells moments.

 

 

 

Joan Climent Ferré
febrer de 2009
actualitzat el 2013